Zdroj: ildipapp from Canva
Koncentrovaný zeleninový vývar
Výroba vlastního vývaru je skvělým nápadem pro lidi, kteří hledají přírodní a zdravou alternativu ke kupovaným kostkám bujónu. Sama si tento jednoduchý recept připravuji již několik let a vždy mě potěší jeho intenzivní chuť a vůně. Ujišťuji vás, že se hodí nejen pro vegetariány, ale pro každého, kdo si chce pochutnat na lahodné domácí polévce.
Ingredience
- 2 mrkev
- 1 Petržel
- 1 polovina Celer
- 2 Cibule
- 2 stroučky Česnek
- 2 listy Vavřín
- Několik zrnek pepře
- půl lžičky soli
- 2 litrů vody
Nejnovější letáky
Postup
V hrnci zahřejte vodu k varu. Mezitím omyjte a nakrájejte mrkev, petržel a celer. Cibuli a česnek nakrájejte nahrubo.
Když se voda začne vařit, přidejte všechnu zeleninu, bobkové listy a zrnka pepře. Snižte teplotu a vývar vařte na mírném ohni asi 30 minut. Mezitím hrnec několikrát odkryjte a promíchejte, aby se suroviny nepřipálily.
Po uplynutí této doby hrnec odstavte z ohně. Přidejte sůl a jemně promíchejte. Vývar a zeleninu nechte dalších 20 minut odpočívat.
Po uplynutí této doby vývar přeceďte přes síto. Cenný koncentrát je připraven k použití. Můžete jej použít ihned, nebo jej můžete vychladit a uložit do chladničky až na 5 dní, případně jej zmrazit.