Kedlubnové zelí
Kedlubnové zelí je tradiční pokrm v české a slovenské kuchyni. Je to chutná a zdravá příloha, která se hodí k mnoha druhům masa, zejména ke klobásám nebo uzeninám
Ingredience
- 1 hlava střední kedlubny
- 1 střední cibule
- nakrájená na kostičky
- 2 Lžíce olivového oleje
- 1 lžička kmínu
- 2 dopisy bobkové
- 2 stroužky česneku
- prolisované
- 2 Lžíce octa
- 1 Lžíce cukru
- 250 ml vývaru nebo vody
- sůl čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Kedlubnu nakrájejte na tenké proužky. Odstraňte tvrdé stonky.
V hrnci na středně vysokém ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud není měkká a sklovatá.
Přidejte kmín a bobkové listy a smažte asi 1 minutu, dokud nezačnou vonět.
Přidejte prolisovaný česnek a smažte dalších 30 sekund, dokud nezačne vonět.
Přidejte nakrájenou kedlubnu a zamíchejte. Přidejte ocet, cukr, vývar nebo vodu a zamíchejte.
Přikryjte hrnec poklicí a nechte zelí vařit na mírném ohni asi 30 minut, dokud nebude měkké a sladké.
Odstavte z ohně a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Nejlepší kedlubnové zelí podávejte jako přílohu k masu, nejlépe ke klobásám nebo uzeninám.