Zdroj: StockFood / Pheby, Barbara
Kastrol z brambor a kysaného zelí
Bramborový nákyp s kysaným zelím ze švábské kuchyně patří k mým nejoblíbenějším jídlům, zejména v chladném období. Kombinace brambor a kysaného zelí se může zdát na první pohled zvláštní, ale chutná senzačně dobře. Bramborový nákyp je vydatné, hřejivé jídlo, které se skvěle hodí do chladných podzimních a zimních dnů.
Ingredience
- 1 kg Brambory
- 500 g kysané zelí
- 2 Cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 ml zeleninový vývar
- 100 g creme fraiche
- 150 g Strouhaný sýr
- Sůl, pepř Muškátový oříšek
- 2 Tablespoon olej
Nejnovější letáky
Postup
1. pro přípravu receptu na bramborové zelí začněte tím, že necháte kysané zelí okapat. Kysané zelí raději nechávám okapat, protože díky tomu není nákyp příliš kyselý a lépe vyniknou ostatní chutě.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Při prvních pokusech jsem brambory nakrájela příliš tlusté, byly ještě trochu tvrdé. Doporučujeme proto krájet brambory na co nejtenčí plátky.
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Zjistil jsem, že jemně nasekaný česnek ještě lépe zvýrazní chuť.
Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Na pánvi s trochou oleje osmahněte cibuli a česnek do průsvitna.
Přidejte kysané zelí a brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Nechte vařit asi 10 minut. Během této doby můžete přidat koření.
Směs brambor a kysaného zelí přendejte do zapékací misky a posypte ji crème fraîche a strouhaným sýrem.
Zapékejte nákyp s bramborami a zelím v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud sýr nezezlátne.