Jehněčí kýta pomalu pečená s orzem, rajčaty, čerstvý sýrem a medvědím česnekem
Tento fantastický recept z mladého kusu mléčného jehněčího mi nedalo a dokonce jsem doplnil i sezonní medvědí česnek a lokální selský sýr z farmy na který jsem v globusu narazil a výsledek byl naprosto úžasný.
Ingredience
- 1 kg jehněčí kýty
- 2 ks cibule oloupané a nakrájené
- 250 g mrkve
- 200 g červené čerstvé kapie
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 200 ml červeného vína
- 1 Lžíce protlaku rajčatového
- 1 Lžíce mleté papriky
- snítka rozmarýnu
- 2 ks bobkového listu
- 2 ks celé skořice
- plechovka rajčat san marzano
- 50 g medu
- 11⁄2 l vody
- 500 g Orzo těstovinová rýže ze pšeničné semoliny
- 100 g čerstvého medvědího česneku nebo petrželky
- sýr měkký
- sůl a pepř
Nejnovější letáky
Postup
KROK 1
Nakrájíme si jehněčí kýtu i s tukovým krytím, a vložíme na rozehřátou pánev s olivovým olejem. Osolíme a opepříme a pozvolná opékáme zhruba 10 minut po všech stranách.
Nakrájíme si veškerou zeleninu, cibuli , mrkve a papriku a vše taky orestujeme na olivovém oleji nejlépe v ohnivzdorném hrnci který se hodí k zapékaní v troubě. Jakmile je zelenina orestovaná to zlatova přidáme trochu mleté papriky a protlaku a vše ještě osmahneme. Poté přidáme drcené rajčata, rozmarýn a med promícháme a odstavíme.
Orestované jehněčí maso podlijeme červeným vínem a necháme chvílí zredukovat. Poté vložíme vše do hrnce se zeleninou a rajčaty. Podlijeme vodou a přiklopíme poklici a dusíme maso na středním ohni minimálně 1 hodinu dokud není dostatečně měkké.
Když máme maso změklé, přisypeme orzo (těstovinovou rýži) promícháme, dochutíme a přidáme koření bobkový list a skořici. Vše poté vložíme do předehřáté trouby na 190°C zhruba na 25-30 minut
Po upečení znovu zlehka promícháme, pokud je sezona nasekáme čerstvý medvědí česnek ale taky se hodí plochá petrželka nebo máta. A nakonec posypeme čerstvým tvarohovým sýrem nebo Feta sýrem. Zakápneme olivovým olejem a rovnou servírujeme.