Zdroj: Pixabay: 5671698
Jednoduchý staromódní čokoládový fondán
Na domácím čokoládovém fondánu je něco uklidňujícího. Je to snadný dezert, který lze upravit různými přísadami, například ořechy nebo marshmallows.
Ingredience
- 2 šálky krystalový cukr
- 1⁄2 šálek kakao
- 1 šálek mléko
- 4 pl nesolené máslo
- 1 čajová lžička čistý vanilkový extrakt
Nejnovější letáky
Postup
Na základě svých zkušeností s přípravou tohoto pokrmu nejprve smíchejte cukr a kakao ve středně velkém hrnci. Tyto suché přísady je nutné nejprve smíchat, aby se kakao rovnoměrně rozprostřelo po celém fondánu.
Mléko přilévejte postupně. Doporučuji použít dřevěnou lžíci, abyste nepoškrábali hrnec. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs nepřijde do varu.
Snižte teplotu na minimum a nechte směs bez míchání vařit, dokud nedosáhne fáze měkkých kuliček (234-240 °F na cukrářském teploměru). Podle mých zkušeností se nenechte zlákat ke zvýšení teploty, abyste proces urychlili, protože to může způsobit spálení směsi.
Odstavte hrnec z ohně a přidejte máslo a vanilkový extrakt, ale zatím nemíchejte. Nechte fondán vychladnout na 110 °C.
Po vychladnutí šlehejte, dokud fondán nezhoustne a neztratí lesk. Může to trvat až 15 minut šlehání, ale díky tomu je fondán nádherně krémový.
Ihned nalijte fondán do vymazané formy 8x8 palců a nechte ho vychladnout a ztuhnout. Od zchlazení až po krájení fondánu je klíčová trpělivost. Příliš brzké krájení může způsobit, že se fondán rozpadne.