Zdroj: Pixabay: Couleur
Jednoduchý recept na ořechový chléb
Tento vydatný ořechový chléb je v mé kuchyni rodinnou klasikou, kterou dělám už léta. Chléb má příjemnou pikantní chuť, na povrchu je křupavý a uvnitř měkký. Skvěle chutná se sýrem a džemem nebo jen tak s máslem. Vlašské ořechy dodávají chlebu příjemnou strukturu a zvláštní chuť. Vyzkoušejte ho, vaše rodina si ořechový chléb zamiluje !
Ingredience
- 500 Gram Pšeničná mouka
- 1 Balení sušené droždí
- 1 Čajová lžička sůl
- 2 Čajová lžička cukr
- 300 ml vlažná voda
- 150 Gram Vlašské ořechy, nahrubo nasekané
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li upéct ořechový chléb, nejprve nahrubo nasekejte vlašské ořechy a opečte je na pánvi bez tuku, dokud nejsou voňavé. Buďte však opatrní, mohou se rychle spálit. Já vlašské ořechy nejraději pražím, protože se tím zintenzivní jejich chuť.
Do velké mísy dejte pšeničnou mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Důležité je, aby droždí nepřišlo do přímého kontaktu se solí, protože sůl narušuje činnost droždí. Proto dávám do mísy nejprve mouku, pak na jednu stranu droždí, na druhou cukr a sůl.
Pomalu přidávejte vlažnou vodu a dřevěnou lžící míchejte, abyste vytvořili těsto. Zde je potřeba trpělivost - zpočátku vznikne lepkavé těsto, které se špatně krotí, ale pokud budete míchat dál, suroviny se postupně spojí v hladké těsto.
Nyní do těsta vmíchejte opražené vlašské ořechy. Podle mých zkušeností se ořechy do těsta nejlépe zapracovávají rukama. Těsto může být zpočátku trochu lepkavé, ale hnětením ořechy nasákne a zpevní se.
Přikryjte těsto a nechte ho na teplém místě kynout alespoň dvě hodiny, dokud se nezdvojnásobí. Často dávám těsto do trouby (samozřejmě vypnuté), protože je tam příjemné teplo a průvan.
Těsto znovu prohněťte a vytvarujte bochník. Bochník můžete nechat znovu vykynout, ale já ho dávám přímo do trouby vyhřáté na 180 °C a peču ho asi 40-45 minut. Ořechový chléb by měl mít zlatohnědou kůrku a při poklepání na dno by měl znít dutě.