INZERCE

Zdroj: Pixabay: Couleur

Jednoduchý recept na ořechový chléb

Tento vydatný ořechový chléb je v mé kuchyni rodinnou klasikou, kterou dělám už léta. Chléb má příjemnou pikantní chuť, na povrchu je křupavý a uvnitř měkký. Skvěle chutná se sýrem a džemem nebo jen tak s máslem. Vlašské ořechy dodávají chlebu příjemnou strukturu a zvláštní chuť. Vyzkoušejte ho, vaše rodina si ořechový chléb zamiluje !

INZERCE

Ingredience

porce
6
  • 500 Gram Pšeničná mouka Přidáno do
  • 1 Balení sušené droždí Přidáno do
  • 1 Čajová lžička sůl Přidáno do
  • 2 Čajová lžička cukr Přidáno do
  • 300 ml vlažná voda Přidáno do
  • 150 Gram Vlašské ořechy, nahrubo nasekané Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Chcete-li upéct ořechový chléb, nejprve nahrubo nasekejte vlašské ořechy a opečte je na pánvi bez tuku, dokud nejsou voňavé. Buďte však opatrní, mohou se rychle spálit. Já vlašské ořechy nejraději pražím, protože se tím zintenzivní jejich chuť.

2. Krok

Do velké mísy dejte pšeničnou mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Důležité je, aby droždí nepřišlo do přímého kontaktu se solí, protože sůl narušuje činnost droždí. Proto dávám do mísy nejprve mouku, pak na jednu stranu droždí, na druhou cukr a sůl.

3. Krok

Pomalu přidávejte vlažnou vodu a dřevěnou lžící míchejte, abyste vytvořili těsto. Zde je potřeba trpělivost - zpočátku vznikne lepkavé těsto, které se špatně krotí, ale pokud budete míchat dál, suroviny se postupně spojí v hladké těsto.

4. Krok

Nyní do těsta vmíchejte opražené vlašské ořechy. Podle mých zkušeností se ořechy do těsta nejlépe zapracovávají rukama. Těsto může být zpočátku trochu lepkavé, ale hnětením ořechy nasákne a zpevní se.

5. Krok

Přikryjte těsto a nechte ho na teplém místě kynout alespoň dvě hodiny, dokud se nezdvojnásobí. Často dávám těsto do trouby (samozřejmě vypnuté), protože je tam příjemné teplo a průvan.

6. Krok

Těsto znovu prohněťte a vytvarujte bochník. Bochník můžete nechat znovu vykynout, ale já ho dávám přímo do trouby vyhřáté na 180 °C a peču ho asi 40-45 minut. Ořechový chléb by měl mít zlatohnědou kůrku a při poklepání na dno by měl znít dutě.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty