Zdroj: Canva
Jahodový koláč s drobenkou
Rychlý jahodový koláč s drobenkou je sladkým pokrmem, který spojuje svěžest jahod s křupavou a lahodnou drobenkou na vrchu. Tento koláč s jahodami a drobenkou připravujeme s křehkým těstem, které je naplněno šťavnatými jahodami a posypané bohatou vrstvou drobenky, která se během pečení zlatě zesklovatí.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla (na těsto)
- 200 g cukru (na těsto)
- 1 vanilka cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 500 g čerstvých jahod (umytých a nakrájených na plátky)
- 100 g moučkového cukru (na jahodovou vrstvu)
- 100 g másla (na drobenku)
- 150 g hladké mouky (na drobenku)
Nejnovější letáky
Postup
V míse smícháme hladkou mouku, máslo, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v lednici asi 30 minut.
Po odpočinku těsto rozválíme a vyložíme jím spodek dortové formy. Vytvoříme vyšší okraj.
Plátky jahod smícháme s moučkovým cukrem a rovnoměrně rozložíme na připraveném těstě.
V další míse smícháme máslo a hladkou mouku, dokud nevznikne drobenka. Tuto drobenku rovnoměrně rozprostřeme na vrchu jahodové vrstvy.
Jahodový koláč s drobenkou pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40-45 minut, nebo dokud drobenka nezíská zlatavou barvu.
Po upečení necháme koláč vychladnout a poté ho můžeme krájet na porce a podávat.