Preclíky ze Soluně
Tak dnes je tento recept pro ty, kteří vášnivě milují pečivo, nebo pro ty, kteří ještě netuší, a v okamžiku kdy se zakousnou do preclíku probudí se v nich obrovská touha je připravovat stále.
Ingredience
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody já používám Pí vodu BCS
- 14 g sušených kvasnic
- 11⁄2 a lžičky soli
- 45 g cukru krystal
Na posypání
- 2 Lžíce cukru
- 200 g sezamového semínka
- 500 ml vlažné vody já používám Pí vodu BCS
Nejnovější letáky
Postup
1. Do mísy dejte vlažnou vodu, kvasnice, 45 g cukru, promíchejte a nechte 10‘ aktivovat kvasnice. Přidejte mouku, do které jste zamíchali sůl, a vytvořte těsto. Těsto rukou hněťte 5-6‘, pokud těsto připravujete v robotu miste asi 3‘.
2. Jakmile je těsto hotové, dejte do mísy vytřené olivovým olejem, přikryjte utěrkou nebo použijete Látkový kryt na kynutí těsta a nechte 1-11/2 hod. v teple kynout, až zdvojnásobí objem.
3. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Do mísy nalijte vodu a rozmíchejte dvě lžíce cukru, na talíř nasypte sezamová semínka.
4. Nakynuté těsto rozdělte na 8 stejných dílů, z každého dílu udělejte váleček a spojte v kruh. Každý kruh (preclík) namočte ve sladké vodě, položte na talíř do sezamu a pečlivě obalte. Dejte na plech s rozprostřeným pečícím papírem.
5. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 15-18‘, do okamžiku kdy preclíky budou mít zlatohnědou barvu. Podávejte, samotné, s máslem nebo namažte, Domácí krémový sýr z jogurtu.