Zdroj: Pixabay : kalhh
Hrachová polévka podle babiččina receptu
Tento velmi jednoduchý a chutný recept na hrachovou polévku jsem zdědila přímo po své babičce. Sama jsem ji dělala nesčetněkrát a pokaždé, když jsem ji připravovala, jsem cítila lásku a péči, kterou babička do vaření této polévky vložila. Její bohatá chuť a sametová konzistence jsou vždy hitem pro rodinu i přátele.
Ingredience
- 500 g Sušený zelený loupaný hrášek
- 1 Cibule
- 1 velké brambory
- 2 mrkev
- 1 Kus Celer
- 100 g Pancetta
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř podle chuti
- 1 Čajová lžička Majoránka
- 2 l voda
Nejnovější letáky
Postup
Recept na hrachovou polévku připravíte tak, že nejprve namočíte zelený loupaný hrách do vody na nejméně 12 hodin nebo přes noc. Tento krok byste neměli vynechat, protože hrášek změkne a polévka získá charakteristickou krémovou strukturu.
Oloupejte a nakrájejte cibuli, brambory, mrkev a celer na kostičky. Pancettu nakrájejte na malé kostičky. Babička vždycky říkala, že použití pancetty dodá jídlu hlubší rozměr chuti.
Na velké pánvi osmahněte pancettu. Když je slanina křupavá, přidejte cibuli a smažte ji do průsvitna.
Jakmile cibule zprůsvitní, přidejte brambory, mrkev a celer a restujte asi 5 minut.
Přidejte namočený hrášek a zalijte vodou. Přidejte bobkové listy, sůl, pepř a majoránku.
Vše přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Polévku přikryjte a vařte asi hodinu. Babička vždy zdůrazňovala, že pomalé vaření je klíčem k rozvinutí chutí.
Přibližně po hodině by měla hrachová polévka dosáhnout požadované konzistence. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody. Před podáváním odstraňte bobkové listy.