Hovězí kližka na červeném víně
, hummus s červenou řepou a pečenou zeleninou
Ingredience
Suroviny
- 700 g hovězí kližka
- 200 g cibule
- 150 g špek
- 100 ml olej
- 3 ks bobkového listu
- 3 ks nového koření
- 5 g rozmarýn čerstvý nebo sušený
- 6 dcl vína červené suché do základu
- 150 g rajčat čerstvých sladkých
- 1 Lžíce třtinového cukru
- 150 g mrkve
- 150 g petržele
- 150 g celeru
- 500 ml vývaru na podlití
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička čili pasty není potřeba ale doporučuji
- Sůl a čerstvý pepř
Na přílohu
- 500 g cizrny
- 400 g čerstvé červené řepy
- 1 Lžíce tahini pasty
- 1 lžička římského kmínu
- citronová šťáva
Nejnovější letáky
Postup
Postup
Maso si očistíme a naporcujeme na menší kousky.
V rozehřáté pánvi si pomalu vyškvařte nakrájený špek na tuk ve kterým si zprudka orestujte nakrájené maso.
Mezitím si nakrájejte zbytek kořenové zeleniny. Orestované maso vyjmete stranou a do pánve vložte nakrájenou cibuli a bobkový list a nové koření mrkev, celer a petržel.
Pomalu opečte do tmavé barvy a poté přidejte třtinový cukr. Nechte zkaramelizovat a pak zakápněte vínem. Víno nechte vyvařit.
Do tmavého cibulového základu přidejte krájené rajčata a restujte minimálně 5 minut.
Poté přidejte zpět maso a podlijte zbylým červeným vínem trochou vývarů. Osolte a dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Přiklopte pokličkou a duste na mírném ohni cca 1 hodinu
Do hrnce si dejte namočit suchou cizrnu, propláchněte a přidejte nakrájenou červenou řepu, sezamovou pastu tahini, sůl, římský kmín a vše společně vařte dokud vše nezměkne.
Krok 6.
Po změknutí dejte vše do mixeru a rozmixujte na jemnou kaši dochutíme ještě citronovou šťávou. Já si ještě část kořenové zeleniny opekl na másle s bylinkami a to jsem použil na dekoraci k servírování.
Dobrou chuť.