Halibut s fenyklem, pórkem, olivami a citrusy pečený v papilotě
Máte rádi ryby? Vyzkoušejte halibuta pečeného s fenyklem a dalšími surovinami v papilotě. Takto upravená ryba se skvěle hodí například k lehkému salátu.
Ingredience
- 650 g čerstvého filetu z halibuta
- pórku pouze bílá světle zelená část nakrájená na kolečka
- 1 střední bulvu čerstvého fenyklu bez košťálu nakrájená na proužky
- 2 Mandarinky
- 1 limetku
- Tymián
- česnek máslo
- olivový olej
- sůl a pepř
- černé divoké olivy Kalamata Kalamon
- suché bílé víno
- provázek na pečení
- pergamenový papír papír na pečení
- bobkový list
Nejnovější letáky
Postup
Postup
1
Předehřejeme si troubu na 200 °C. Očištěné a osušené čerstvé filety z halibuta si naporcujeme na stejně velké kousky, aby se daly pěkně zabalit do pergamenového papíru. Nakrájíme si všechnu zeleninu a citrusy.
Halibuta osolíme a okořeníme solí, čerstvým pepřem, tymiánem a lehce zakápneme olivovým olejem. Papír nastříháme na čtverce tak, aby nám vznikly přibližně stejně velké kousky (lze koupit i již nastříhaný). Rozložíme si papír na pracovní desku, pokapeme trochou olivového oleje na jedné straně pergamenu.
2
Poté si rozdělíme na 4 stejné porce nakrájený fenykl, pórek a olivy a urovnáme je na malé hromádky na oleji.
Na zeleninu poklademe okořeněné filety z halibuta a navrch dáme dvě snítky tymiánu, bobkový list, rozdrcený česnek a plátky limetky a mandarinky. Každý filet pokapeme 1 lžící bílého vína a 1 lžičkou rozpuštěného másla.
3
Připravíme si pečicí provázek a balíčky důkladně uzavřeme. Dáme všechny strany pergamenu k sobě tak, aby nikde nebyl otvor, a pevně stáhneme provázkem na pečení. Nemělo by nám nic vykukovat ven. Při pečení vznikne uvnitř balíčku pára, která by nám během pečení nikde neměla unikat ven. Balíčky by měly vypadat trochu jako bochánky.
Připravené balíčky přeneseme na plech nebo do forem na pečení a vložíme do rozehřáté trouby.
4
Pečeme cca 15 až 20 minut, dokud není ryba propečená, po 5 minutách vyměníme polohu pečicí nádoby, aby se vše propékalo stejnoměrně. Pomocí široké špachtle nebo chňapky přeneseme opatrně balíčky na talíře. K rozříznutí vršků použijeme nůžky. Nastřihneme provázek a opatrně rozevřeme, abychom se vyhnuli páře, která rychle unikne ven z pergamenu.
Upečeného halibuta ozdobíme kapkou extra panenského olivového oleje a fenyklovými lístky. Podáváme se sklenkou bílého vína a například s rukolovým salátkem.