INZERCE

Zdroj: wmaster890 via Getty Images

Gravad lax - marinovaný losos ze Skandinávie

Losos je jedním z mých nejoblíbenějších jídel a často ho připravuji pro přátele a rodinu. Tento můj recept je výsledkem mnoha experimentů a úprav. Úžasné je, že je tak neuvěřitelně jednoduchý na přípravu, a přitom tak chuťově výrazný a působivý. Kousek čerstvého lososového filetu se naloží do pikantní marinády a po dvou dnech je připraven k podávání.

INZERCE

Ingredience

porce
6
  • 1 kg Filet z lososa s kůží Přidáno do
  • 80 g hrubá sůl Přidáno do
  • 80 g cukr Přidáno do
  • 1 svazek kopr Přidáno do
  • 2 KL Kuličky pepře Přidáno do
  • 1 KL semena fenyklu Přidáno do
  • 1 citron Přidáno do
INZERCE

Postup

20 min.
1. Krok

Chcete-li si připravit lososa, nejprve filet z lososa dobře omyjte a osušte. Zkontrolujte, zda v něm nejsou kosti, a všechny odstraňte pinzetou. Tento krok je důležitý pro pozdější dokonalou konzumaci.

2. Krok

Smíchejte sůl a cukr. V hmoždíři nahrubo rozdrťte zrnka pepře a fenyklu a přidejte je do směsi soli a cukru. Jemně nasekejte kopr a nastrouhejte citronovou kůru a obojí přidejte do směsi koření. To je marináda na lososa.

3. Krok

Nyní lososa rovnoměrně potřete marinádou, a to jak na straně masa, tak na straně kůže. Žádnou část lososa nenechávejte neošetřenou, aby do něj mohla plně proniknout chuť.

4. Krok

Poté zabalte lososa kůží dolů do potravinářské fólie a vložte ho do mělké misky. Přikryjte lososa něčím těžkým (např. plechovkou), aby se koření mohlo vsáknout do ryby.

5. Krok

Lososa nechte marinovat v lednici alespoň 48 hodin. Každých 12 hodin rybu otočte, aby se marinovala rovnoměrně.

6. Krok

Po těchto dvou dnech vyjměte lososa z fólie a smyjte marinádu. Losos by měl být nyní pevný a bohatě ochucený.

7. Krok

Před podáváním nakrájejte lososa gravad na tenké plátky. Vždy doporučuji krájet lososa proti vláknu, aby byl křehký a lépe se jedl.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty