Zdroj: wmaster890 via Getty Images
Gravad lax - marinovaný losos ze Skandinávie
Losos je jedním z mých nejoblíbenějších jídel a často ho připravuji pro přátele a rodinu. Tento můj recept je výsledkem mnoha experimentů a úprav. Úžasné je, že je tak neuvěřitelně jednoduchý na přípravu, a přitom tak chuťově výrazný a působivý. Kousek čerstvého lososového filetu se naloží do pikantní marinády a po dvou dnech je připraven k podávání.
Ingredience
- 1 kg Filet z lososa s kůží
- 80 g hrubá sůl
- 80 g cukr
- 1 svazek kopr
- 2 KL Kuličky pepře
- 1 KL semena fenyklu
- 1 citron
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li si připravit lososa, nejprve filet z lososa dobře omyjte a osušte. Zkontrolujte, zda v něm nejsou kosti, a všechny odstraňte pinzetou. Tento krok je důležitý pro pozdější dokonalou konzumaci.
Smíchejte sůl a cukr. V hmoždíři nahrubo rozdrťte zrnka pepře a fenyklu a přidejte je do směsi soli a cukru. Jemně nasekejte kopr a nastrouhejte citronovou kůru a obojí přidejte do směsi koření. To je marináda na lososa.
Nyní lososa rovnoměrně potřete marinádou, a to jak na straně masa, tak na straně kůže. Žádnou část lososa nenechávejte neošetřenou, aby do něj mohla plně proniknout chuť.
Poté zabalte lososa kůží dolů do potravinářské fólie a vložte ho do mělké misky. Přikryjte lososa něčím těžkým (např. plechovkou), aby se koření mohlo vsáknout do ryby.
Lososa nechte marinovat v lednici alespoň 48 hodin. Každých 12 hodin rybu otočte, aby se marinovala rovnoměrně.
Po těchto dvou dnech vyjměte lososa z fólie a smyjte marinádu. Losos by měl být nyní pevný a bohatě ochucený.
Před podáváním nakrájejte lososa gravad na tenké plátky. Vždy doporučuji krájet lososa proti vláknu, aby byl křehký a lépe se jedl.