Fazole na kyselo s vejcem
Tradiční české jídlo, ideální zvláště do chladných dnů. Příprava je snadná a rychlá, výsledkem je sytý a výživný pokrm, který zahřeje.
Ingredience
- 500 g fazolkových lusků
- 4 větší brambory
- 4 vejce
- 2 Lžíce masla
- 2 Lžíce hladké mouky
- 300 ml vývaru z fazolkového vaření
- 200 ml smetany
- sůl a pepř podle chuti
- 1 Lžíce octa
- 2 Lžíce nasekaného kôpru
Nejnovější letáky
Postup
Fazolky očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta.
Dejte fazolky do kastrolu, zalijte je vodou, osolte podle chuti a uvařte tak dlouho, aby byly na skus. To by mělo trvat přibližně 5–8 minut. Důležité je, aby fazolky zůstaly křupavé. Po uvaření fazolky slijte, ale zachovejte vývar, který z nich vznikl. Fazolky rychle zchlaďte ponořením do ledové vody.
Brambory omyjte a uvařte ve slupce na skus.
V kastrůlku přiveďte k varu vodu, dejte do ní vejce a vařte je po dobu 8 minut. Poté okamžitě zchlaďte vejce pod proudem studené vody a oloupejte je.
V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku.
Postupně přilévejte vývar z fazolek a metličkou stále míchejte omáčku. Měla by mít krémovou konzistenci. Omáčku vařte na mírném plameni asi 5 minut, dokud se zahřeje a zahustí.
Přilijte smetanu do omáčky a znovu promíchejte. Ochuťte omáčku solí, pepřem a octem podle své chuti.
Přidejte vařené fazolky a nasekaný kopr. Promíchejte vše dohromady.
Brambory nakrájejte na plátky a servírujte s fazolkovou omáčkou a nastrouhanými oloupanými vajíčky.