Dýňové rizoto
Recept na dýňové rizoto se špekem je skvělý pro podzimní sezonu.
Ingredience
- 350 g rýže na rizoto
- 400 g dýně
- cibule
- 800 ml vývaru
- 2 Lžíce olivového oleje
- sůl
- 1 kostka másla
- 150 g špeku
- 100 ml bílé víno
Nejnovější letáky
Postup
Pro přípravu rizota z dýně a skvrn oloupejte a očistěte dýni a nakrájejte ji na kostky.
Špek nakrájejte na proužky a poté na velmi malé kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte ji na 2-3 lžících olivového oleje. Přidejte dýni a slaninu a 2-3 minuty smažte. Podlijte trochou bílého vína.
Poté přidejte rýži a nechte ji minutu opékat společně s dýní a slaninou, míchejte, aby se nepřipálila. Pokud používáte tlakový hrnec, přidejte vývar (já vždy přidávám dvojnásobné množství rýže, měřeno na šálky), osolte (nesolte příliš, protože vývar i slanina jsou aromatické), zavřete pokličku a vařte 7 minut od druhého zapískání. Pokud používáte tradiční hrnec, přidejte část vývaru a nechte vařit na mírném ohni, občas zamíchejte a přidejte další vývar, dokud se rýže nespotřebuje nebo nerozvaří (to bude trvat asi 20 minut).
Po uvaření přidejte máslo a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Dýňové rizoto se skvrnami podávejte posypané strouhaným sýrem.