Domácí trdelník
Tradiční sladkost z Čech, trdelníky, je vynikající a atraktivní dezert, který se považuje za jedno z nejjemnějších českých cukroví. Lze jej snadno připravit doma a schválně uvidíte, jak to bude těšit nejen vás, ale také vaše děti.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 Lžíce cukru
- 1 bal sušeného květu
- 1 vajíčko
- osmina l mléka
- 50 g masla
- špetka soli
- půl lžičky kypřícího prášku
- 2 Lžíce medu
- půl lžičky skořice
- 100 g cukru na obalení
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravte kvásek. Smíchejte v teplém mléce sušený kvásek a lžíci cukru. Nechte kvásek chvilku působit, dokud nezačne pěnit.
V míse smíchejte hladkou mouku s kypřícím práškem a solí.
Do střední misky rozšlehejte vajíčko.
V kváskové směsi přidejte rozpuštěné máslo a rozšlehané vajíčko. Důkladně promíchejte.
Postupně přilijte tekuté směsi k mouce a začněte hnětat těsto. Mělo by být hladké a elastické. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka, pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
Pokryjte mísu utěrkou nebo potravinovým fóliem a nechte těsto kynout asi 1 hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte náplň. Smíchejte med a skořici v malé míse.
Po vykynutí těsta rozdělte těsto na menší kousky (zhruba na velikost golfového míčku) a z každého kousku těsta vytvořte dlouhý váleček, který bude mít průměr asi 2 cm.
Potáhněte těsto náplní z medu a skořice.
Obalte trdelníky v cukru a uložte je na plech s pečicím papírem.
Nechte trdelníky odpočívat dalších 15-20 minut.
Mezitím předehřejte troubu na 180°C.
Pečte trdelníky v předehřáté troubě asi 15-20 minut, dokud nejsou krásně zlatavé a propečené.
Hotové trdelníky můžete podávat teplé. Tradicí je, že se trdelníky obvykle servírují stojící na válcích, na kterých byly upečeny.