Zdroj: Freepik
Domácí teplá kořeněná jablka
Na vrcholu jablečné sezóny není nic příjemnějšího než mísa sladkých, máslových, kořeněných jablek, která se skvěle hodí téměř ke všemu!
Ingredience
- 4 Velká sladká jablka (nejraději Golden Delicious nebo Honeycrisp).
- 1⁄4 šálek Hnědého cukru.
- 1⁄4 šálek Veganského másla.
- 1 čajová lžička Mleté skořice.
- 1⁄4 čajová lžička Mletého muškátového oříšku.
- Špetka soli.
- 1 čajová lžička Vanilkového extraktu.
Nejnovější letáky
Postup
Začněte výběrem jablek. Sladká, křupavá jablka budou dobře kontrastovat s kořením a dodají pokrmu příjemnou rovnováhu. Doporučuji Golden Delicious nebo Honeycrisp, ale klidně experimentujte s místními jablky.
Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pokud plátky jablek nebudete ihned vařit, nezapomeňte je pokapat trochou citronové šťávy, aby nezhnědly.
Rozpusťte veganské máslo na velké pánvi na středním plameni. Já dávám přednost veganskému máslu, protože mu dodává jedinečnou jemnou chuť, ale pokud chcete, můžete ho nahradit normálním máslem.
Do rozpuštěného másla přidejte hnědý cukr, mletou skořici a mletý muškátový oříšek. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí v hladký sirup. Skořice a muškátový oříšek jsou klasická koření, která používám já, ale vy můžete koření obměnit podle svých představ.
Přidejte plátky jablek do sirupu a promíchejte je, aby se rovnoměrně obalily. Vařte je v sirupu na mírném ohni asi 12-15 minut nebo dokud nejsou jablka měkká.
Odstavte pánev z ohně a přidejte špetku soli a vanilkový extrakt. Sůl skutečně zvýrazní chuť a vanilka dodá pokrmu příjemnou vůni.
Před podáváním nechte jablka trochu vychladnout. Výborná jsou teplá s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo trochou šlehačky. Tato kořeněná jablka se také skvěle hodí jako příloha k sušenkám, palačinkám nebo vaflím, které jsou příjemnou snídaní.