Zdroj: ha11ok Pixabay
Domácí sušenky plněné džemem
Tento recept je výsledkem dlouholeté lásky k sušenkám v mé rodině. Kombinace máslového těsta a sladké marmelády je prostě neodolatelná. Protože jsem tyto sušenky pekla nesčetněkrát k různým příležitostem, mohu vás ujistit, že jsou vždy hitem a rychle mizí z talíře.
Ingredience
- 200 g změklé máslo
- 100 g moučkový cukr
- 1 vejce
- 1 Štipka sůl
- Vanilkový extrakt podle chuti
- 350 g Mouka
- 1⁄2 Čajová lžička prášek do pečiva
- 200 g Džem podle vlastního výběru
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li upéct sušenky s džemem, předehřejte troubu na 180 °C na horní/spodní ohřev. Plech vyložte pečicím papírem. Ten zajistí, že se sušenky k plechu nepřichytí a po upečení je lze snadno vyjmout.
Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem ve velké míse do pěny. Nejlépe to jde ručním mixérem. Podle mých zkušeností bude těsto obzvlášť nadýchané, pokud si dáte opravdu na čas a budete směs másla a cukru míchat alespoň pět minut.
Poté přidejte vejce, špetku soli a vanilkový extrakt a pokračujte v míchání, dokud se vše dobře nespojí.
V samostatné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Postupně přidávejte tyto suché přísady do máslové směsi a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, jednoduše přidejte ještě trochu mouky.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 20 minut odpočívat v chladničce. Tento krok usnadní pozdější práci s těstem.
Po vychladnutí těsto rozválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru. Kulatým vykrajovátkem vykrajujte sušenky a pokládejte je na připravený plech.
Z poloviny sušenek vykrojte menším vykrajovátkem střed. Tím později vytvoříte klasický vzhled sušenek s džemovou náplní.
Sušenky pečte v předehřáté troubě přibližně 10-12 minut, dokud nejsou lehce zlatavé.
Sušenky s džemem nechte zcela vychladnout. Poté sušenky bez otvoru potřete džemem a navrch položte sušenku s otvorem.