Zdroj: Pixabay: Anyusha
Dekadentní karamelový blátivý dort s karamelovou ganache
Tento karamelový blátivý dort s karamelovou ganache je oblíbený na každém setkání a odstíny zlatavého karamelu mu dodávají neodolatelnou vizuální přitažlivost.
Ingredience
Blátivý dort:
- 250 gms Nesolené máslo nakrájené na kostičky
- 200 gms Nahrubo nasekané bílé čokolády
- 330 gms Pevně zabaleného hnědého cukru
- 375 ml vody
- 2 pl Zlatého sirupu
- 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
- 225 gms univerzální mouky
- 65 gms hladké mouky
- 2 Velká vejce, rozšlehaná
Karamelová ganache:
- 200 gms Nahrubo nasekané bílé čokolády
- 100 ml Zahuštěné smetany
- 2 pl Zlatého sirupu
Nejnovější letáky
Postup
Začněme předehřátím trouby na 150 °C. V průběhu let jsem si uvědomil, že správná teplota hraje poměrně významnou roli při dosahování dokonalé struktury moučníku. Nezapomeňte vyložit kulatou dortovou formu o průměru 23 cm pečicím papírem.
Na blátivý koláč smíchejte máslo, bílou čokoládu, cukr, vodu, zlatý sirup a vanilkový extrakt ve velkém hrnci. Zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se vše nerozpustí a směs nebude hladká. Odstavte z ohně a nechte 15 minut vychladnout. Zjistila jsem, že nechat ji pořádně vychladnout zajistí, že se vejce při dalším přidávání nerozvaří.
Po vychladnutí směsi zašlehejte rozšlehaná vejce a postupně přidávejte mouku a šlehejte do hladka. Nalijte směs do připravené dortové formy a uhlaďte povrch. Nyní ho pečte v předehřáté troubě po dobu 1 hodiny nebo dokud špejle při zkoušce nevyjde čistá - nebojte se, pokud vrch trochu popraská, to je u blátivého dortu normální!
Zatímco bahenní dort odpočívá, můžete mezitím připravit karamelovou ganache. Smíchejte bílou čokoládu, zahuštěnou smetanu a zlatý sirup v žáruvzdorné misce nad hrncem s vroucí vodou. Míchejte, dokud směs nebude hladká a lesklá. To je vaše karamelová ganache.
Jakmile dort vychladne, přelijte ho karamelovou ganache a nechte ji přirozeně stékat po stranách. Čekání může být zkouškou vaší trpělivosti, ale vyplatí se počkat, než ganache ztuhne, abyste získali skvostný a lahodný dort.
A voilá, váš karamelový dort s karamelovou ganache je hotový! Nakrájejte ho na plátky, naservírujte svým blízkým nebo si ho jednoduše dopřejte sami - v každém případě vás čeká nezapomenutelný zážitek! Dobrou chuť!