Zdroj: Freepik - topntp26
Custard berlinas recept
V tomto receptu vám ukážu, jak připravit jeden z mých oblíbených receptů, který je typický zejména pro Německo.
Ingredience
Na těsto:
- 500 g pšeničné mouky
- 50 g Cukr
- 1 pinch Soli
- 2 Vejce
- 100 g Máslo
- 25 g čerstvého droždí
- 200 ml mléka
Na krém s pudinkem:
- 500 ml mléka
- 5 vaječné žloutky
- 125 g Cukr
- 55 g Kukuřičná mouka
- 1 pod Vanilka
Ostatní:
- rostlinný olej
- cukr
Nejnovější letáky
Postup
Začneme přípravou těsta. Ve velké míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli.
Odděleně ohřejte mléko a po jeho varu v něm rozpusťte čerstvé droždí. Droždí nesmí přijít do přímého kontaktu se solí, protože by to mohlo potlačit jeho aktivitu.
Poté udělejte uprostřed mouky důlek, přidejte vejce, rozpuštěné máslo s mlékem a vypracujte hladké těsto.
Přikryjte těsto vlhkou utěrkou a nechte ho odpočívat, dokud se nezdvojnásobí.
Zatímco těsto odpočívá, připravte krém. Mléko s vanilkovým luskem zahřejte a stáhněte z ohně těsně předtím, než se začne vařit.
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a přidejte kukuřičnou mouku. Připravenou směs přidáváme za stálého míchání po částech do horkého mléka. Necháme vařit na mírném ohni, dokud nezhoustne, vyjmeme vanilkový lusk a necháme vychladnout.
Vraťte se k těstu, rozdělte ho na 12 stejných dílů a vytvarujte z nich kuličky. Kuličky těsta nechte asi 15 minut odpočívat.
Berlíny smažte na rozpáleném oleji, ale ne příliš horkém, protože by se mohly zvenku spálit a uvnitř by byly syrové. Po zezlátnutí je vyjměte a nechte vychladnout na savém papíře.
Po vychladnutí naplňte berlíny cukrářským krémem pomocí zdobicího sáčku. Nakonec berlíny posypte cukrem a můžete začít podávat.