Zdroj: FB: Boží recepty
Citronové cukroví
Citronové linecké cukroví je jedním z mých oblíbených receptů na pečení. Jeho příprava je sice trochu časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Chutné ovocné cukroví s jemnou citronovou příchutí a cukrovým polevem je ideální na rodinné oslavy nebo jako sladké odpolední pohoštění.
Ingredience
- 225 g masla
- 200 g cukru
- šťáva a kůra z citronu
- 1 kus vejce
- 375 g hladké mouky
- prášek do pečiva
- špetka soli
- 125 g moučkového cukru
- 3 Lžíce citronové šťávy
Nejnovější letáky
Postup
V první řadě si připravme těsto. Do velké mísy dáme změklé máslo a cukr a vyšleháme do pěny. Já to dělám ručním šlehačem, ideální je ale kuchyňský robot. Přidáme šťávu a kůru z citronu a vejce. Šleháme dál, dokud se vše nespojí.
Potom přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Zvolna mícháme, dokud se mouka úplně nezabsorbuje do těsta. Těsto by mělo být hladké a lehce se zpracovávat. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu vody. Přikryjeme ho a dáme ho na jednu hodinu odpočívat do lednice.
Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Těsto si vyndáme z chladničky a na pomoučněném vále jej vyválíme na tloušťku asi půl centimetru. Poté z něj vykrájíme libovolné tvary. Pokud nemáte formičky, lžíce nebo sklenice také poslouží.
Vykrojené kousky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 10-12 minut, dokud nezačnou cukroví lehce zlátnout na okrajích. Hotové necháme na plechu vychladnout.
Polevu připravíme ze 125 g moučkového cukru smíchaného s 2-3 lžícemi citronové šťávy. Měli byste dostat hustou bílou polevu. Pokud je příliš řídká, přidejte více cukru. Pokud je příliš hustá, přidejte více citronové šťávy.
Cukroví potřeme polevou a necháme ztuhnout. A pak už můžeme podávat.