Zdroj: Radionphoto from Getty Images
Brusinkový džem
Každý rok se těším na brusinkovou sezonu, abych si mohla uvařit tento lákavý džem. Sladkokyselá chuť se skvěle hodí na vánoční stůl, ale nejen na něj. Osobně ji ráda podávám k snídani se sucharem nebo jako dezert se zmrzlinou. Následující recept doporučuji především těm, kteří by rádi alespoň jednou vyzkoušeli domácí brusinkový džem.
Ingredience
- 1 kg čerstvé brusinky
- 1 kg Cukr
- 1 citron
- 1 l vody
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve brusinky důkladně omyjte. Připravte si velkou mísu s vodou, vhoďte do ní brusinky a ty, které vyplavou na hladinu, pomalu odložte stranou - ty jsou poškozené a do džemu se nehodí. Podle mých zkušeností je to klíčový krok, který rozhodne o kvalitě vašeho džemu.
Pak ve velké pánvi rozpusťte cukr ve vodě, přidejte brusinky a vařte na mírném ohni asi 40 minut. Nezapomeňte občas zamíchat, aby se cukr na dně pánve nepřipálil. Toto je jeden z případů, kdy musíte být obzvlášť ostražití.
Mezitím oloupejte kůru z citronu a vymačkejte šťávu. Kůru přidejte do vařící brusinkové směsi a šťávu přidejte až úplně nakonec.
Po 40 minutách zkontrolujte konzistenci džemu. Pokud je příliš řídký, vařte ještě několik minut. Pokud je správná, odstraňte citronovou kůru a přidejte citronovou šťávu. Vařte ještě 1-2 minuty a poté vypněte oheň.
Džem vložte do vypařených sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Takto bude džem správně konzervován a může stát ve spíži po celý rok.