Boršč bez masa
Bezmasá verze a zároveň zdravá a sytá polévka plná vitaminů.
Ingredience
- 2 mrkev
- 200 g celer
- 200 g brambory
- 400 g okurky
- 400 g Bílé zelí
- 2 rajče
- 3 pl olej
- 2 pl rajčatové pyré
- 900 ml zeleninový vývar
- 1⁄2 čl mletý kmín
- 1 bobkový list
- mletý černý pepř
- 1 svazek kopr
- 250 g kyselá smetana
- 2 pl citronová šťáva
- 3 nakládané okurky
- 50 ml sladkokyslý uhorkový nálev
Nejnovější letáky
Postup
Oloupanou cibuli nasekáme na drobno. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Celer a brambory očistíme a nakrájíme na 1cm velké kostky. Řepu oloupeme a rovněž nakrájíme na kostky. Zelí očistíme, vystřihneme hluboký důlek a nastrouháme. Rajčata přelijeme horkou vodou, oloupeme a dužinu nakrájíme.
V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme nasekanou cibuli. Přimícháme protlak a chvíli opékáme. Přidáme brambory, celer, mrkev, řepu, zelí a rajčata a promícháme. Zalijeme vývarem a dochutíme majoránkou, bobkovým listem, solí a kořením. Zakryjeme pokličkou a vaříme asi 40 až 45 minut, dokud zelenina nezměkne.
Mezitím propláchneme kopr, osušíme a nasekáme na jemno. Smetanu promícháme s citronovou šťávou a ochutíme kopřivou, solí a kořením. Okurky nakrájíme na tenké plátky. Zamícháme spolu s nálevem do polévky a dochutíme. Podáváme s kopečkem ochucené smetany.