Zdroj: Pixabay: Pexels
Bohatý požitkářský čokoládový slavnostní dort
Tento slavnostní dort se skládá z bohatých knoflíků hořké čokolády obalených ve vlhkém, dekadentním čokoládovém dortu.
Ingredience
Na dort:
- 3 šálky univerzální mouky
- 2 šálky granulovaného cukru
- 2 lžíce prášku do pečiva
- 11⁄2 lžíce jedlé sody
- 1 čajová lžička Soli
- 2 Vejce
- 1 šálek plnotučného mléka
- 2 lžíce čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek Vroucí vody
- 1 šálek neslazeného kakaového prášku
- 1 šálek Nesolené změklé máslo
Na polevu:
- 11⁄2 šálky Nesolené změklé máslo
- 2 šálky moučkového cukru
- 2 lžíce čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek Kvalitní hořké čokolády, rozpuštěné a mírně vychlazené.
Nejnovější letáky
Postup
Začněte předehřátím trouby na 180 °C a vymažte a vysypte moukou dvě 9palcové kulaté dortové formy.
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V samostatné míse vyšlehejte vejce, mléko a vanilkový extrakt a pak tuto směs postupně přidávejte k suchým přísadám za stálého šlehání.
V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte kakaový prášek a postupně jej spolu s vroucí vodou přidávejte do těsta. Je důležité přidávat tyto teplé ingredience pomalu, aby se vejce nerozvařila.
Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem a pečte 30-35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Po upečení nechte koláče před vyjmutím z formy zcela vychladnout.
Zatímco koláče chladnou, připravte si polevu. Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte moučkový cukr a vanilkový extrakt. Nakonec pomalu přilévejte rozpuštěnou čokoládu a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
Po vychladnutí koláče bohatě potřete jednou vrstvou polevy. Navrch položte druhou vrstvu dortu a potřete ji polevou i po stranách.