Bezlepkový dort se jahodami
Dort na víkend nebo třeba na oslavu? Toto je skvělý zákusek, hezký i na pohled. Navíc docela fit recept
Ingredience
Čokoládový korpus
- 80 g BB čokoládový pudink nebo pudink bez lepku
- 40 g kakao
- 60 g Růžový cukr
- 1⁄2 balíček prášek do pečiva
- 70 ml mléko
- 50 ml olej
Jahodová pěna
- 400 g Jahody
- 1 bal Vanilkový cukr
- 1 pl Med
- 1 bal želatina jemně mletá
- 250 ml šlehačka
Nástroje
- 100 g Jahody
- 15 g kakao
- 1 pl Med
- 1 pl kokosový olej
Nejnovější letáky
Postup
Příprava těsta: Žloutky smícháme metlou s olejem a mlékem. Přimícháme cukr a zbylé suché ingredience.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do kakaové směsi. Připravené těsto vylejeme do kulaté formy (průměr 24cm) vyložené pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 stupňů 20 minut.
Příprava jahodové pěny: Jahody spolu s cukrem a medem rozmixujeme ponorným mixérem.
Připravíme želatinu podle návodu na obalu - obsah sáčku vysypeme do misky a smícháme se 4 lžícemi vody. Necháme přibližně 10 minut nateklé. Poté želatinu ohřejeme a rozpustíme dohladka. Přidáme 2 lžíce jahodové směsi, promícháme a vlijeme k zbylým jahodám. Promícháme.
Šlehačku vyšleháme do tuha. Přimícháme k ní jahodovou směs. Tak vzniklou jahodovou pěnu navrstvíme na upečený a mírně vychladlý korpus. Odložíme na pár minut do lednice.
Příprava polevy: Jahody rozmixujeme ponorným mixérem (já jsem nemixovala úplně dohladka, zůstaly mi i menší kousky). Přidáme kakao, med a olej. Promícháme a naneseme na jahodovou pěnu.
Připravený koláč dáme tuhnout do ledničky, ideálně přes noc. Před podáváním už jen ozdobíme 😊