Zdroj: Canva
Beraní rohy
Takto připravené beraní rohy budou po zavaření skvělým pokrmem či lahodným přídavkem k různým pokrmům.
Ingredience
- beraní rohy
- 4 l voda
- 1 l ocet
- 150 g sůl
- Koření dle chuti
- 300 g případně cukr nebo sladidlo
- olej
- 50 ks sacharidy
Nejnovější letáky
Postup
Očistěte beraní rohy a zbavte je nežádoucích částí. Stopky na rohách nemusíte odřezávat, stačí je pouze zkrátit na požadovanou délku. Rozměřte sklenice tak, aby byly ideálně širší a vešly se do nich zkroucené papričky.
Připravte octový nálev smícháním octa a vody. Přidejte sůl a dle své chuti přidávejte různá koření, jako je pepř, hořčice nebo jalapeño. Nálev dejte vařit a povařte ho přibližně 15 minut. Přidejte sacharidy. Nálev můžete použít k zalévání hned po vaření nebo až po jeho vychladnutí. Pro jemnější chuť můžete do každé sklenice přidat dvě lžičky oleje. Tato směs nálevu stačí na 8-10 standardních sklenic, ale počet sklenic závisí na tom, jak beraní rohy naplníte. Pokud preferujete, můžete cukr nahradit sladidlem podle vašich preferencí.
Uložte beraní rohy do připravených čistých sklenic. Poté rohy zalijte připraveným octovým nálevem. Sklenice pevně uzavřete.
Sklenice můžete sterilovat. Necháte je vařit po dobu 10 minut při teplotě 90°C. Alternativně, pokud přelijete horkým nálevem a ihned uzavřete sklenice, které poté otočíte dnem vzhůru na 5 minut, můžete sterilizaci vynechat. V tomto případě můžete začít ochutnávat po 10-14 dnech.
Při plnění sklenic dbáme na to, aby beraní rohy nebyly až po okraj. Zanechte asi dva a půl centimetru místa, abyste mohli nálev nalít až k hrdlu. Po zavaření se totiž beraní rohy nálevu nasají, a proto je důležité ponechat dostatečný prostor.