Zdroj: Natasha Breen from Canva
Babiččin jablečný závin
Ráda bych se s vámi podělila o recept na jablečný závin, který mě naučila připravovat moje babička. Je to jedna z nejvydařenějších a nejoblíbenějších sladkostí, kterou jsem kdy ochutnala.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 1 kus vejce
- 100 g masla
- 1 Lžíce cukru
- špetka soli
- 2 kus jablka
- skořice
- rozinky
- rum
Nejnovější letáky
Postup
Začneme vytvořením těsta. Mouku si přesypeme do mísy, přidáme vejce, máslo, cukr a špetku soli. Z těchto surovin vypracujeme těsto. Pokud se těsto lepí na ruce, můžeme přidat trochu mouky, ale opatrně, aby těsto nebylo příliš tuhé. Těsto by mělo být hladké a pružné.
Těsto necháme asi půl hodiny odpočívat a během toho si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme se skořicí a rozinkami namočenými v rumu. Množství koření si můžete upravit dle své chuti, ale babička vždy radila, že výrazná chuť koření umocní sladkost jablek.
Poté těsto vyválíme na tenký plát, na který rovnoměrně rozprostřeme připravenou náplň. Závin opatrně zabalíme a pokud nám těsto na některých místech prasklo, jemně ho stlačíme prsty, aby nám náplň nevypadávala.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a pečeme závin asi 30-40 minut. Kontrolujeme, zda je hotový podle zlatohnědé barvy.
Před podáváním posypeme závin moučkovým cukrem.