Zdroj: Natalikaevsti from Getty Images
Aronie a jablečný džem
Tento recept spolehlivě funguje každý rok, když přijde čas sběru aronie a jablek. Chuť tohoto džemu je skutečným osvěžením pro zimní dny.
Ingredience
- 1 kg Aronia
- 1 kg jablka
- 11⁄2 kg Cukr
- 1 hrnek vody
Nejnovější letáky
Postup
Aronii a jablka dobře omyjte, z jablek odstraňte stopky a hnízda se semeny. Doporučuji použít pomalý hrnec, aby ovoce změklo - celý proces je pak mnohem snazší.
Jablka nakrájejte na malé kousky i se slupkou (ta dodá džemu krásné aroma).
Vložte aronii a jablka do velkého hrnce, přidejte vodu a vařte na mírném ohni, dokud ovoce nezměkne a nevytvoří se kaše.
Jakmile je ovoce měkké, přidejte cukr. Vše promíchejte a vařte další asi 2 hodiny, dokud směs nezačne houstnout. Doporučuji vždy neustále míchat, aby se džem nepřipálil na dno hrnce.
Přiveďte k varu a vařte, dokud džem nezačne houstnout. Vypněte oheň a ještě horký džem přelijte do sklenic a pevně je uzavřete.