Jak uvařit bulgur a proč bychom ho měli jíst? Zajímavosti o bulguru na jednom místě

5 min. odečty

Zdroj: pixabay.com

Bulgur je zdravá a výživná potravina, která má potenciál trumfnout běžně používané přílohy. Je chutný na sladko i na slano, má skvělou strukturu a jeho příprava je překvapivě jednoduchá. Nemůžete s ním udělat chybu, takže stojí za to se s bulgurem seznámit a vychutnat si jeho chuť a nesporné zdravotní výhody.

INZERCE

💡Co je bulgur?

Bulgur se vyrábí z pšenice specifickým postupem, díky kterému si zachová celou řadu živin. Zrna pšenice se nejprve namáčejí, poté uvaří (nebo spaří) a po vysušení se podrví na různé velké kousky. Ty se následně vytřídí podle velikosti, proto je bulgur iv našich obchodech dostupný v různých podobách.

Bulgur se prodává v jemných, středních nebo hrubých variantách. V závislosti na hrubosti a způsobu přípravy jeho vaření trvá 5 až 30 minut. Čím hrubší bulgur, tím delší doba vaření.

Po uvaření má bulgur konzistenci podobnou kuskusu nebo quinoi. Jeho chuť je obilovinově oříšková se zemitými tóny. V pokrmech je tak více rozeznatelný, jelikož jeho chuť je silnější než chuť kuskusu nebo rýže.

V arabských zemích a ve Středomoří jde o potravinu se širokým využitím v mnoha tradičních receptech, které jsou neodmyslitelnou součástí místní gastronomie. Koneckonců, bulgur je označován také jako turecká rýže, což také svědčí o jeho velké oblíbenosti.

Pro zajímavost je dobré vědět, že…

  • Bulgur patří k celozrnným obilovinám a jelikož se vyrábí z pšenice, není vhodný pro celiatiky.
  • Jeho název pochází z tureckého bulghur, což ve volném překladu znamená „uvařená krupice“.

💛Proč jíst bulgur? Tyto přednosti přesvědčí

Na rozdíl od jiných obilovin se díky šetrnější úpravě v bulguru zachovává vysoké množství cenných živin. Tělu tak poskytuje hořčík, selen, železo, fosfor, kyselinu listovou a vitamín A.

Je lehce stravitelný, obsahuje spoustu vlákniny a minimum tuku. Právě proto se stal oblíbenou součástí redukčních diet a své místo má v jídelníčku sportovce. Navozuje delší pocit sytosti, snižuje vlčí hlad a dobrou zprávou je, že nezpůsobuje nepříjemné nadýmání.

INZERCE

nižší glykemický index než rýže, díky čemuž pomáhá udržet hladiny krevního cukru pod kontrolou.

🥣Jak připravit a vařit bulgur – 3 jednoduché postupy

Jak správně připravit a uvařit bulgur? Není na tom nic náročného a jeho přípravu ocení i zaneprázdnění lidé, protože přípravě bulguru není třeba věnovat velkou pozornost. Dá se přirovnat k přípravě rýže nebo kuskusu. Na výběr jsou dokonce až tři jednoduché postupy:

  • Vaření - Jak vařit bulgur? Jedná se o přípravu, která se ponáší na vaření rýže. Bulgur zalijeme vodou v poměru 1:2,5 nebo 1:3 (tedy na 1 díl bulgur 2,5 nebo 3 díly vody) a vaříme přibližně 15 minut do změknutí. Pokud chceme vaření urychlit, osmahneme zrnka bulguru na troše oleje a teprve potom zalijeme horkou vodou. Doba přípravy se tak zkrátí až o dvě třetiny.
  • Zalití horkou vodou nebo vývarem – Při této přípravě není třeba bulgur vařit ani opakovaně míchat. Jeden díl bulguru se nasype do misky, přelije 3 díly horké vody, přikryje poklicí a nechá postát 25 - 30 minut, než bulgur vodu vstřebá. K zalití lze také použít horký vývar (zeleninový, masový, dochucený kořením), díky čemuž bulgur nabude požadovanou chuť k danému pokrmu.
  • Zalití studenou vodou – Bulgur je již tepelně upraven, pouze vysušen. Postačí mu tedy dostatečně dlouhá rehydratace, aby změkl. Bulgur nasypeme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme postát do změknutí, což je přibližně 60 – 70 minut. Tento způsob přípravy je nejdelší, avšak k obsaženým živinám nejšetrnější.

Bulgur - základní recept

Iwa

Základní recept na přípravu bulguru. Je lehce stravitelný, jednoduchý na přípravu a má různé blahodárné účinky na naše zdraví.

Zobrazit recept

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

INZERCE

⭐Bulgur na sladce i na slano – inspirace do kuchyně

Bulgur lze připravit na stovky různých způsobů.

Jeho tvárnost a univerzálnost ho dostala na výsluní tureckých, arabských a středomořských kuchyní. Toto výživné a chutné obilné zrno se používá pro přípravu široké škály jídel. Populární jsou například saláty tabbouleh a kisir, bulgur pilavi (pilaf), fermentovaný jogurt kishk, pudink kheer či masové placky kibbeh.

Pokud je pro tebe taková orientální kuchyně vzdálenou neznámou, vyzkoušej nahradit rýži bulgurem. Je totiž oblíbený jako příloha, která mimořádně dobře ladí s kuřecím masem.

Výborné jsou také houbové a zeleninové bulgur “rizota” nebo bulgur připravený na sladko jako ranní ovesná kaše (s čokoládou, skořicí, ovocem, jogurtem).

Bulgur se může použít jako vložka do polévek (vhodný i na zahuštění), osvědčil se dokonce při přípravě zeleninových placek a karbanátek. Téměř bez výhrad funguje všude tam, kde se běžně používá rýže nebo kuskus.

Máš chuť na salát s bulgurem? Výborně se kombinuje s cuketou, lilkem, rajčaty, paprikou, ředkvičkou, rukolou či špenátem.

Výtečný bulgur nasladko

Adela_cooks

Bulgur nasladko s ovocem je rychlá, zdravá a výživná snídaně nebo dezert, který je snadno přizpůsobitelný podle aktuálního ročního období a dostupnosti ovoce.

Zobrazit recept

Bulgur se zeleninou

Adela_cooks

Bulgur se zeleninou je lahodné a zdravé jídlo, které kombinuje křupavý bulgur s různou zeleninou, jako jsou rajčata, okurky, papriky a bylinky, což vytváří vyváženou a chutnou stravu.

Zobrazit recept

Rizoto s bulgurem

Stanula

Snadná večeře ,,,i do práce 😉 Suroviny vážím přesně, protože počítám kalorie a zapisuji je do kalorických tabulek. množství si můžete upravit podle sebe.

Zobrazit recept

INZERCE

Podpora milovníků vaření

Skvělé recepty, užitečné rady a tipy a spousta inspirace. Přidejte se k milovníkům vaření a najděte odpověď na svou otázku: Co budu dnes vařit?

INZERCE