Zdroj: Pixabay: Nawalescape
Zdravé nadýchané pohankové palačinky
Tyto palačinky jsou ideální pro vydatnou snídani nebo víkendový brunch a vždy se líbí všem.
Ingredience
- 1 šálek Pohankové mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 2 pl granulovaného cukru
- 1⁄2 čajová lžička Soli
- 1 šálek Mléka (pro veganskou verzi můžete použít nemléčnou variantu)
- 1 Vejce (nebo lněné vejce pro veganskou verzi)
- 2 pl Rostlinného oleje (plus další na pánev)
- Různé ovoce a javorový sirup k podávání
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve smíchejte všechny suché přísady dohromady. V míse smíchejte pohankovou mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Vše promíchejte metličkou, abyste se ujistili, že je vše dobře promícháno a nejsou v něm žádné hrudky. Tím získáte hladší těsto.
V samostatné míse (raději velké, aby se nerozlila) vyšlehejte mléko, vejce a zeleninu. Je důležité, abyste to s mícháním nepřehnali, protože by se vám palačinky mohly stát méně nadýchanými.
Tekutou směs vlijte do mísy se suchými přísadami a jemně šlehejte. Pokračujte ve šlehání, dokud se nespojí. Těsto by mělo být o něco hustší než těsto na palačinky. Pokud je příliš husté, můžete přidat trochu více mléka.
Nyní nechte těsto asi 10 minut odpočívat. Během této doby těsto mírně zhoustne. Tato fáze odpočinku je šikovný trik, který jsem objevila a díky kterému jsou palačinky nadýchanější.
Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním plameni. Na pánev nalijte naběračku palačinkové směsi. Užitečná rada: s tímto krokem nespěchejte! Počkejte, dokud se na povrchu nevytvoří malé bublinky a okraje nezačnou vypadat ztuhle, a pak palačinku obraťte. Na druhé straně smažte 1-2 minuty.
Postup opakujte i u zbývajícího těsta. Nezapomeňte mezi jednotlivými palačinkami přidat na pánev trochu oleje, aby se nepřichytilo.
Palačinky podávejte teplé s bohatou ovocnou polevou a javorovým sirupem.