Vepřová pečeně
Tajemství šťavnatosti pečeného masa je péct ho vcelku. Vyberte si pěkný kus vepřovice, upečte ho a teprve poté nakrájejte.
Ingredience
- Olivový olej ve spreji
- 1 polévková lžíce soli ne jemná sůl
- lžičky černého pepře
- 1 Lžíce česnekového prášku
- 1 Lžíce papriky obyčejné nebo uzené
- 1 lžička sušené šalvěje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 11⁄2 kg vepřové plece bez kosti
Nejnovější letáky
Postup
Plech na pečení s okrajem vyložte fólií a opatřete jej drátěnou mřížkou. Drátěný stojan postříkejte olivovým olejem.
V malé misce smíchejte sůl, černý pepř, česnekový prášek, papriku, šalvěj a tymián.
Maso osušte papírovými utěrkami. Položte ho na drátěný rošt. Směs koření rozetřete po celé pečeni. Vršek hojně postříkejte olivovým olejem.
Troubu předehřejte na 220 °C. Během zahřívání trouby nechte pečeni odpočívat při pokojové teplotě, přibližně 30 minut.
Vložte do středu pečeně sondu teploměru na maso a vložte vepřové maso do horké trouby.
Pečte ho 15 minut, poté snižte teplotu na 190 stupňů a pokračujte v pečení, dokud teploměr na maso neukáže 60 stupňů. V mé troubě to trvá 75 minut (asi 25 minut na kilo).
Vyjměte pečeni z trouby. Volně ji zakryjte alobalem a nechte ji 20 minut odpočívat.
Opatrně odstraňte z pečeně řeznický provázek, nakrájejte ji na plátky a podávejte.