Vepřova kotleta se salátem s pečenými nektarinkami
Vepřová kotleta se salátem s pečenými nektarinkami, lískovými ořechy a gorgonzolou je částečně inspirované tradičním waldorfským salátem, ve kterém se spojuje sezonní ovoce, ořechy a aromatický sýr tou nejkouzelnější kombinací.
Ingredience
- 4 vepřové porcované kotlety s kostí
- sůl a pepř na dochucení
- 2 g čerstvý tymián
- 5 g stroužek česneku
- 100 g uzeného vepřového špeku
- 1 nebo nektarinku čerstvé fíky
- 50 g výrazného sýra gorgonzola
- 1 římský salát
- 100 g lískových oříšků orestovaných bez slupky
- krémový balzamikový ocet
- 15 ml olivový olej
- čerstvé petrželka na dozdobení
Nejnovější letáky
Postup
Naporcované vepřové maso si okořeníme solí, pepřem a tymiánem. Rozehřejeme si pekáč s olivovým olejem a zprudka maso orestujeme z obou stran.
2
Nakrájíme si špek na menší kousky a poklademe je na opečené maso. Vše společně vkládáme do rozehřáté trouby na 170 °C asi na 20 minut.
3
Na rozehřátou nepřilnavou pánev vložíme nakrájenou nektarinku a pozvolna pečeme do zlatova, aby byla pěkně zlehka grilovaná, cukry v ovoci nám při pomalém pečení pěkně zkaramelizují a dodají krásnou karamelovou vůni a chuť. Kdo chce, může zlehka přidat i čerstvé bylinky, hodí se rozmarýn, tymián či máta.
4
Na druhé pánvi si na olivovém oleji zprudka opečeme římský salát tak, aby změkl a dostal také pěknou barvu. Jakmile bude salát opečený, zakápneme jej tmavým balzamikovým krémovým octem, osolíme a opepříme a ihned dáme na talíř, přidáme opečené nektarinky, a nakonec gorgonzolu s opečenými lískovými ořechy. Sýr se krásně rozteče a dodá celému jídlu skvělou chuť.
Na závěr k salátu přidáme upečené maso spolu s vyškvařenou slaninou a zakápneme celé jídlo výpekem nebo olivovým olejem.