Zdroj: Pixabay: Lebemaja
Veganský citronový čočkový salát s cizrnou
Cizrnový salát s čočkou plný bílkovin a živé zeleniny je vizuálně stejně lákavý jako vydatný a chutný.
Ingredience
Složení:
- 1 šálek Sušená čočka
- 1 konzervy Cizrna, scezená a propláchnutá
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
- 1 Střední červená cibule, nakrájená na kostičky
- 1 Okurka nakrájená na kostičky
- 1⁄2 šálek čerstvá petržel, jemně nasekaná
- 1⁄4 šálek čerstvá máta, jemně nasekaná
Citronová zálivka
- 0.3 šálek citronová šťáva
- 1⁄4 šálek olivový olej
- 1 stroužek česnek, mletý
- sůl a pepř podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve uvařte čočku podle návodu na obalu. Do vroucí vody obvykle přidávám několik bobkových listů, které zvýrazní přirozenou zemitou chuť čočky. Po uvaření ji propláchněte pod studenou vodou a dejte stranou.
Zatímco se čočka vaří, můžete se pustit do přípravy zeleniny. Nakrájejte papriku, cibuli a okurku na kostičky. Nezapomeňte okurku před nakrájením zbavit slupky, zabráníte tak vodnatosti salátu.
Ve velké salátové míse smíchejte uvařenou čočku, propláchnutou cizrnu, na kostičky nakrájenou zeleninu a nasekané bylinky. Když je čočka ještě mírně teplá, zelenina si zachová svou křupavost a bylinky se do směsi dostanou svou chutí.
Nyní je čas připravit citronovou zálivku. V malé misce vyšlehejte citronovou šťávu, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Doporučuji použít čerstvě vymačkanou citronovou šťávu pro větší šmrnc!
Nakonec salát přelijte citronovou zálivkou a promíchejte, aby se vše dobře obalilo. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.