Zdroj: quartm via Adobe Stock
Vaření tradičního vývaru z kostí
Tento vydatný vývar z kostí je tradiční recept, který dělám neustále, zejména v chladnějších měsících. Čas od času do něj také přidávám zbytky bio zeleniny, například oloupanou mrkev nebo pórek, což vývaru dodá ještě intenzivnější chuť. Je nejen nesmírně chutný, ale také mimořádně bohatý na živiny a zdravý.
Ingredience
- 2 kg hovězí kosti
- 2 mrkev
- 2 Cibule
- 4 Stalk celer
- 2 stroužky česneku
- 1 Tablespoon jablečný ocet
- sůl a pepř podle chuti
- voda
Nejnovější letáky
Postup
Recept na vývar z kostí připravíte tak, že vezmete velký hrnec a přidáte hovězí kosti. Kosti zcela zalijte vodou a přidejte jablečný ocet. Jablečný ocet pomáhá extrahovat živiny z kostí, a proto je nepostradatelnou součástí receptu.
Nechte vodu přivést k varu, pak ztlumte oheň a nechte ji v klidu vařit. Pravidelně sbírejte stoupající pěnu z hladiny. Tento krok je důležitý pro získání čirého vývaru.
Mezitím oloupejte mrkev a cibuli, nakrájejte celer a prolisujte česnek.
Asi po dvou hodinách přidejte do vývaru nakrájenou zeleninu a nechte ho dále vařit. Čím déle se vývar vaří, tím bohatší a intenzivnější bude jeho chuť. Já obvykle nechávám vývar vařit 24 až 48 hodin.
Když jste spokojeni s intenzitou chuti, přeceďte vývar přes jemné síto. Podle chuti osolte a opepřete.
Nalijte vývar z kostí do nádoby a nechte ho vychladnout. Vývar pak můžete uchovávat v chladničce po dobu asi jednoho týdne nebo jej po menších dávkách zmrazit. Tento vývar lze použít jako základ pro mnoho pokrmů a polévek nebo omáček.