INZERCE

Zdroj: quartm via Adobe Stock

Vaření tradičního vývaru z kostí

Tento vydatný vývar z kostí je tradiční recept, který dělám neustále, zejména v chladnějších měsících. Čas od času do něj také přidávám zbytky bio zeleniny, například oloupanou mrkev nebo pórek, což vývaru dodá ještě intenzivnější chuť. Je nejen nesmírně chutný, ale také mimořádně bohatý na živiny a zdravý.

INZERCE

Ingredience

porce
6
  • 2 kg hovězí kosti Přidáno do
  • 2 mrkev Přidáno do
  • 2 Cibule Přidáno do
  • 4 Stalk celer Přidáno do
  • 2 stroužky česneku Přidáno do
  • 1 Tablespoon jablečný ocet Přidáno do
  • sůl a pepř podle chuti Přidáno do
  • voda Přidáno do
INZERCE

Postup

60 min.
1. Krok

Recept na vývar z kostí připravíte tak, že vezmete velký hrnec a přidáte hovězí kosti. Kosti zcela zalijte vodou a přidejte jablečný ocet. Jablečný ocet pomáhá extrahovat živiny z kostí, a proto je nepostradatelnou součástí receptu.

2. Krok

Nechte vodu přivést k varu, pak ztlumte oheň a nechte ji v klidu vařit. Pravidelně sbírejte stoupající pěnu z hladiny. Tento krok je důležitý pro získání čirého vývaru.

3. Krok

Mezitím oloupejte mrkev a cibuli, nakrájejte celer a prolisujte česnek.

4. Krok

Asi po dvou hodinách přidejte do vývaru nakrájenou zeleninu a nechte ho dále vařit. Čím déle se vývar vaří, tím bohatší a intenzivnější bude jeho chuť. Já obvykle nechávám vývar vařit 24 až 48 hodin.

5. Krok

Když jste spokojeni s intenzitou chuti, přeceďte vývar přes jemné síto. Podle chuti osolte a opepřete.

6. Krok

Nalijte vývar z kostí do nádoby a nechte ho vychladnout. Vývar pak můžete uchovávat v chladničce po dobu asi jednoho týdne nebo jej po menších dávkách zmrazit. Tento vývar lze použít jako základ pro mnoho pokrmů a polévek nebo omáček.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

133 recepty

Brokolice

76 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

560 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1408 recepty

Saláty

273 recepty

Čočka

38 recepty