INZERCE
Vánoční medové sušenky

Vánoční medové sušenky

Máte rádi, vánoční cukroví? Vanilkové rohlíčky, linecké kolečka, zlatou českou klasiku? Tak dneska, vám představuji část zlaté řecké klasiky a jsou to tyto úžasné skořicové sušenky, máčené v medovém sirupu.

INZERCE

Ingredience

porce
25

Suroviny

  • 450 g hladké mouky Přidáno do
  • 80 g cukru krystal Přidáno do
  • 120 ml olivového oleje Přidáno do
  • 120 ml slunečnicového oleje Přidáno do
  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy Přidáno do
  • 12 lžičky sody Přidáno do
  • 1 lžička prášku do pečiva Přidáno do
  • 1 lžička skořice Přidáno do
  • špetka soli Přidáno do
  • 12 lžičky drceného hřebíčku Přidáno do
  • kůra z jednoho pomeranče bio Přidáno do
  • 3 Lžíce mletých nebo nahrubo drcených ořechů Přidáno do

Medový sirup

  • 200 g cukru Přidáno do
  • 200 ml vody Přidáno do
  • 200 g medu Přidáno do
  • šťáva z půl citrónu Přidáno do

Čokoládová poleva na polovinu sušenek

  • 120 g hořké čokolády Přidáno do
  • 100 ml smetany 10 procent tuku Přidáno do
INZERCE

Postup

40 min.
1. Krok

Do mísy přesijte mouku, přidejte prášek do pečiva, skořici, hřebíček a sůl, promíchejte a dejte stranou.

2. Krok

Do druhé mísy dejte oba oleje, pomerančovou kůru, cukr a míchejte, než se cukr rozpustí. Pak do pomerančové šťávy přimíchejte sodu (bude šumět) a přilijte k olejům a cukru, vše promíchejte. Přidejte mouku s kořením a vytvořte těsto. Míchejte pouze do okamžiku, kdy se tekutá směs spojí s moukou.

3. Krok

Těsto je velmi křehké a lepkavé, pokud budete příliš míchat, začne z něj vytékat tuk a v závěru nebudou sušenky křehké. Těsto nechte 10’ odpočinout.

4. Krok

Vytvarujte sušenky do tvaru jakoby malých placatých šišek. Povrch sušenky propíchejte lehce vidličkou (viz. video), pokládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20-25’ dozlatova.

5. Krok

Všechny suroviny na sirup dejte do kastrolu a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile sirup začne vařit, tvořící se pěnu z medu posbíteje a odstraňte. Sirup vařte cca 2-3’.

6. Krok

Upečené sušenky nechte vychladnout. Pak všechny vychlazené máčejte v horkém sirupu z každé strany 15 vteřin, dejte okapat na mřížku.

7. Krok

Smetanu zahřejte těsně pod bod varu, (nesmí vařit). Dejte stranou, přidejte nalámanou čokoládu, nechte 1’ stát a pak rozmíchejte do hladka. Polovinu již namočených sušenek máčejte v rozpuštěné čokoládě. Nakonec sušenky posypte ořechy.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Smažené

489 recepty

Zelí

164 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Dorty

318 recepty