Vánoční medové sušenky
Máte rádi, vánoční cukroví? Vanilkové rohlíčky, linecké kolečka, zlatou českou klasiku? Tak dneska, vám představuji část zlaté řecké klasiky a jsou to tyto úžasné skořicové sušenky, máčené v medovém sirupu.
Ingredience
Suroviny
- 450 g hladké mouky
- 80 g cukru krystal
- 120 ml olivového oleje
- 120 ml slunečnicového oleje
- 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 1⁄2 lžičky sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 1⁄2 lžičky drceného hřebíčku
- kůra z jednoho pomeranče bio
- 3 Lžíce mletých nebo nahrubo drcených ořechů
Medový sirup
- 200 g cukru
- 200 ml vody
- 200 g medu
- šťáva z půl citrónu
Čokoládová poleva na polovinu sušenek
- 120 g hořké čokolády
- 100 ml smetany 10 procent tuku
Nejnovější letáky
Postup
Do mísy přesijte mouku, přidejte prášek do pečiva, skořici, hřebíček a sůl, promíchejte a dejte stranou.
Do druhé mísy dejte oba oleje, pomerančovou kůru, cukr a míchejte, než se cukr rozpustí. Pak do pomerančové šťávy přimíchejte sodu (bude šumět) a přilijte k olejům a cukru, vše promíchejte. Přidejte mouku s kořením a vytvořte těsto. Míchejte pouze do okamžiku, kdy se tekutá směs spojí s moukou.
Těsto je velmi křehké a lepkavé, pokud budete příliš míchat, začne z něj vytékat tuk a v závěru nebudou sušenky křehké. Těsto nechte 10’ odpočinout.
Vytvarujte sušenky do tvaru jakoby malých placatých šišek. Povrch sušenky propíchejte lehce vidličkou (viz. video), pokládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20-25’ dozlatova.
Všechny suroviny na sirup dejte do kastrolu a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile sirup začne vařit, tvořící se pěnu z medu posbíteje a odstraňte. Sirup vařte cca 2-3’.
Upečené sušenky nechte vychladnout. Pak všechny vychlazené máčejte v horkém sirupu z každé strany 15 vteřin, dejte okapat na mřížku.
Smetanu zahřejte těsně pod bod varu, (nesmí vařit). Dejte stranou, přidejte nalámanou čokoládu, nechte 1’ stát a pak rozmíchejte do hladka. Polovinu již namočených sušenek máčejte v rozpuštěné čokoládě. Nakonec sušenky posypte ořechy.