Zdroj: Pixabay : MichaelBrilot
Vánoční dort speculoos
Jako vášnivá pekařka a milovnice vánočních chutí neustále zkouším nové recepty. Tento dort speculoos je naprostou špičkou. Kombinuje klasickou chuť sušenek speculoos s krémovou náplní - dokonalá kombinace pro zimní období. Je oblíbený nejen v mé rodině, ale i jako vítaný dárek na vánoční akce.
Ingredience
Na podlahu:
- 200 Gram Sušenky Speculoos
- 100 Gram máslo
Pro náplň:
- 500 Gram mascarpone
- 250 Gram šlehačka
- 100 Gram cukr
- 1 Balíček vanilkový cukr
- Kůra z jednoho bio citronu
- Volitelně: nasekané pistácie a speculoos na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Přípravu dortu speculoos začněte přípravou základu. Sušenky speculoos rozdrťte najemno v mixéru. Malý tip: k rozdrcení sušenek můžete použít také sáček do mrazničky a váleček na těsto.
Máslo rozpusťte na malé pánvi nebo v mikrovlnné troubě a vmíchejte ho do sušenkových drobků. Směs natlačíme do formy (Ø 26 cm) vyložené pečicím papírem a dáme vychladit.
Na náplň ušlehejte smetanu ručním mixérem do tuha. Ujistěte se, že je smetana opravdu studená, aby se lépe šlehala.
V jiné míse smíchejte mascarpone s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Doporučuji postupovat pomalu, abyste se vyhnuli hrudkám.
Pak do směsi mascarpone vmíchejte šlehačku.
Krém rovnoměrně rozetřete na piškotový základ a dort dejte do lednice alespoň na čtyři hodiny, nejlépe přes noc.
Před podáváním můžete koláč posypat nasekanými pistáciemi nebo drobenkou speculoos.