Tvarohová žemlovka
Žemlovka s tvarohem je tradiční česká sladká pochoutka, kterou si oblíbíte pro její jednoduchou přípravu a výbornou chuť. Je pečena ve formě a připravena z tvarohu, starých rohlíků a vajec. Tuto dezertovou verzi můžete podávat středně sladkou nebo dosladit podle svého gusta.
Ingredience
- 4 Střední rohlíky
- 1 l mléka
- 4 vejce
- 3 Lžíce cukru
- 1 bal vanilkového cukru
- 500 g polotučného tvarohu
- Máslo na vymazání pekáče
- strouhanka na vysypání pekáče
- trochu másla a cukru k posypání hotové žemlovky
Nejnovější letáky
Postup
Rohlíky nahrubo nakrájejte a dejte do mísy. Přelijte je mírně ohřátým mlékem a nechte chvilku nabobtnat.
Mezitím si vymažte pekáč máslem a vysypte ho strouhankou. Také rozklepněte vajíčka, oddělte bílky od žloutků a bílky vyšlehejte do pevného sněhu.
K nabobtnalým rohlíkům přidejte tvaroh, žloutky, cukr a vanilkový cukr. Dobře promíchejte. Nakonec do směsi opatrně zašlehejte tuhý sníh z bílků.
Tvarohovou směs vlijte do vymazaného pekáče a hladce ji rozprostřete. Žemlovku posypte trochou cukru a pokud máte rádi, můžete ji ještě ozdobit kousíčky másla.
Pekáč dejte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180 stupňů zhruba 35 minut, dokud nebude žemlovka pevná a na povrchu zlatavě hnědá.
Žemlovku nechejte trochu vychladnout, poté ji můžete nakrájet na porce, přidat jablka a podávat. Dobrou chuť! Žemlovka s jablky a tvarohem je na světě!