Třešňový kompot
Skvělý kompot bez sterilizace, bez dlouhé práce a bez použití trouby!!! Takto odkládám kompot každý rok a je vynikající. Tento způsob jsem se naučila před 20 lety od mé maďarské sousedky :-)
Ingredience
- čerstvé třešně
- cukr
- voda
Nejnovější letáky
Postup
Třešně očistíme a omyjeme. Dáme je do hrnce, přidáme cukr a zalijeme vodou. Můj hrnec má 7 litrů a byl plný třešní. Já jsem dala 350g krystalického cukru, ale každý si dá podle chuti. Voda se dá jen do 3/4 hrnce, ne celý hrnec, protože třešně pustí ještě vlastní šťávu. Pomalu přivedeme k varu. Třešně je třeba často míchat, ale mícháme opatrně, vždy zdola nahoru. Pokud máte velký hrnec, třešně na dně se rychleji začnou vařit a proto je třeba častěji míchat. Všechny třešně se musí úplně prohřát a změnit svou barvu. V tomto postupu vlastně třešně „nevaříme“, ale jen přivedeme k varu. Nejdůležitější je, aby se všechny třešně prohřály a voda (šťáva) začala pomalu bublat. Nakonec takto hotové třešně dáme do zavařovacích sklenic. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme úplně vychladnout. Sterilizovat není třeba, mě se nikdy nic nepokazilo.
A již nám zbývá jen uložit kompot do spíže a čekat, až přijde zima :-) Přeji dobrou chuť !
Třešně a cukr přidejte podle chuti * zavařovací sklenice a víčka musí být nepoškozené * pro kontrolu nechte kompot v kuchyni na stole 3-4 dny na pozorování
Další mé recepty najdete i na mém blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube