Zdroj: Pixabay: summerstock
Trěšňový džem
Domácí tradiční trěšňový džem plný chuti a vůně léta. Ideální na pečení, na toast, nebo jen tak na lžičku přímo z nádoby.
Ingredience
- 1 kg čerstvé třešně
- 0.7 kg cukr
- 1 ks citron
Nejnovější letáky
Postup
Tršně očistěte, odpeckujte a dejte do velkého hrnce. Přidejte cukr a šťávu z citronu. Vařte na mírném ohni, dokud tršně nezačnou pustit šťávu.
Poté zvyšte teplotu a vařte džem až do bodu, kdy začne zhoustnout. To může trvat až 40 minut. Pravidelně míchejte, aby se džem nepřipálil.
Džem je hotový, pokud po namočení lžičky do džemu a následném vychladnutí na lžičce zůstane nepromíchaný 'pruh'. Poté džem odeberte z ohně.
Jemně nalijte zavařovací sklenice džemem (je lepší použít nálevku). Sklenice do boku otáčejte, aby se odstranily vzduchové bubliny. Sklenice uzavřete poklicemi.
Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Po vychladnutí sklenice převraťte zpět. Pokud je víko sklenice pevně přichyceno a nehybné, je džem správně zavařený.
Uchovávejte v chladu a temnu, spotřebujte do roka.