:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/ex_3jbBXS6wy4kcVX-kr/e20fca3b49817b32bbd7e8c3e6007a.png)
Zdroj: goytex by Adobe Stock
Tradiční "Schwarzsauer" podle babiččina receptu
Tento autentický recept na černé kyselo pochází z mého domova v severním Německu, kde je stále velmi oblíbené. Jako dítě jsem vždycky ráda pozorovala svou babičku v kuchyni, jak připravuje tento bohatý a pikantní masový vývar. Vepřové maso se vaří s kořením a podává se v omáčce s krví. Nezapomenutelná chuť, která mi vždy připomene neděle u babičky.
Ingredience
- 1 kg Vepřová hlava nebo vepřový bůček
- 3 velké Cibule
- 4 bobkové listy
- 6 Jalovcové bobule
- 1 Tablespoon sůl
- 20 Kuličky pepře
- 250 ml Krev (prasečí krev)
- 4 Tablespoon ocet
- 2 Tablespoon Mouka
Nejnovější letáky
Postup
Klasický recept na severoněmecké černé kyselo připravíte tak, že maso vložíte do velké pánve a zalijete vodou. Přidejte 2 nakrájené cibule, bobkové listy, jalovcové bobule, sůl a zrnka pepře. Vařte na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne a nebude se dát snadno porcovat. Důležitou součástí tohoto kroku je vařit maso pomalu, aby koření mohlo plně proniknout.
Maso vyjměte z vývaru a nakrájejte ho na malé kousky. Buďte opatrní, bude velmi horké! Odstavte vývar stranou.
V samostatné pánvi krev pomalu zahřívejte, ale nenechte ji vařit - jinak se krev srazí a omáčka bude hrudkovitá. Přidejte 2 lžíce octa a neustále míchejte, aby se netvořily hrudky. Klíčem k úspěchu je trocha trpělivosti.
Mouku rozmíchejte v malém množství vývaru dohladka a poté ji přidejte do ohřáté krve. Nyní přidejte maso a zbytek vývaru a vařte asi 30 minut.
Zatímco se černá kyselka dusí, osmažte na pánvi zbývající cibuli, dokud nezkaramelizuje. To dodá pokrmu další chuťový nádech!
Tradiční černé kyselo ochuťte a podle potřeby osolte a opepřete. Přidejte zkaramelizovanou cibuli a podávejte horké.