Zdroj: mygraphx for Pixabay
Tradiční německá telecí kýta
Tento jednoduchý recept na telecí koleno je v mé rodině velkým hitem. Kombinace křupavé kůže a jemného, šťavnatého masa je prostě neodolatelná. Když mám čas, velmi ráda ho vařím pomalu při nízké teplotě, abych z něj dostala maximum chuti. Ale nebojte se, telecí kolínko lze připravit i za kratší dobu a stále je velmi chutné.
Ingredience
- 1 velké Telecí kolínko
- 3 mrkev
- 2 střední velikost Cibule
- 3 oloupané stroužky česneku
- 1 svazek Zelení
- 2 Kus bobkové listy
- 100 ml bílé víno
- 500 ml zeleninový vývar
- Margarín na smažení
- sůl a pepř
Nejnovější letáky
Postup
Pro recept na telecí koleno předehřejte troubu na 180 stupňů. Telecí koleno mezitím osolte a opepřete. Doporučuji koleno dobře naříznout, aby se koření dobře vsáklo.
Telecí kýtu opečte na pánvi. Nejraději k tomu používám margarín, protože vytváří pěkný karamelizovaný efekt.
Zeleninu, mrkev, cibuli a česnek nakrájejte na větší kousky a položte je kolem telecí kýty do pekáče. Přidejte bobkové listy.
Podlijte bílým vínem a krátce povařte. Poté přidejte zeleninový vývar. Ten dodá kýtě dodatečnou vlhkost a podpoří její uvaření.
Telecí koleno včetně zeleniny nechte dusit v troubě asi 2 hodiny. Během této doby telecí koleno občas obracejte a přelévejte vývarem. Díky tomu zůstane nádherně šťavnatá a získá pěknou kůrčičku.
Telecí koleno vyjměte z trouby a podávejte. Doporučuji podávat se zeleninou uvařenou ve vývaru z pečeně a přílohou podle vlastního výběru. Vychutnejte si jídlo!