Tradiční kulajda
Tradiční česká kulajda je slavnostní česká polévka, která se kromě klasických ingrediencí vyznačuje přítomností smetany a vajec. Je to opravdu tradiční pokrm, který se v našich domácnostech připravuje již po mnoho generací.
Ingredience
- 500 g brambor
- 2 žloutky
- 11⁄2 l houbového vývaru
- 100 g hřibů
- 1 cibule
- 3 ks vajec
- 3 Lžíce mouky
- 2 Lžíce octa
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1 Lžíce hladkolisté petrželky
- půl lžičky kmínu
- 200 ml smetany
- koprová nať
Nejnovější letáky
Postup
Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Houby očistěte a také nakrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.
Do hrnce vlijte houbový vývar a přidejte nakrájené brambory, houby a cibuli. Přidejte kmín a vařte asi 20 minut.
Ve vajíčkovém žloutku rozmíchejte mouku s trochou vody a přidejte do polévky. Vařte dalších 10 minut.
Přidejte ocet, sůl, pepř a smetanu. Dobře promíchejte a nechte ještě chvíli povařit.
Vajíčka uvařte natvrdo, oloupejte je a nakrájejte na půl. Polévku ozdobte vajíčky a posypte nasekanou petrželkou a koprovou naťí.
Hotovou kulajdu podávejte horkou.