INZERCE

Zdroj: Pixabay: Suppenkasper

Sýrový smetanový bramborový gratinovaný recept

V tomto receptu na bramborový gratinovaný sýr je těžké udělat chybu, když se na něj nabalí tenké plátky brambor, hustá smetana a tavený sýr!

INZERCE

Ingredience

porce
6
  • 112 kg Brambory Russet, oloupané a nakrájené na tenké plátky Přidáno do
  • 2 šálky Tučná smetana Přidáno do
  • 1 šálek plnotučné mléko Přidáno do
  • 2 stroužky česnek, mletý Přidáno do
  • 1 lžíce sůl Přidáno do
  • 12 lžíce mletý černý pepř Přidáno do
  • 14 lžíce Strouhaný muškátový oříšek Přidáno do
  • 2 šálky nastrouhaný sýr Gruyère Přidáno do
INZERCE

Postup

90 min.
1. Krok

Než se pustíte do čehokoli dalšího, předehřejte troubu na 190 °C. To je zásadní krok, protože správná teplota trouby pomáhá rovnoměrnému propečení bramborového gratinování, což je chyba, kterou jsem si odnesla z prvních pokusů.

2. Krok

Po oloupání nakrájejte brambory na tenké plátky kvalitním mandolinovým kráječem. Zjistil jsem, že rovnoměrné tenké plátky se vaří rovnoměrněji a mají krémovější strukturu.

3. Krok

Ve velkém hrnci smíchejte smetanu, mléko, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Promíchejte je a na mírném ohni přiveďte k mírnému varu.

4. Krok

Do smetanové směsi postupně přidávejte nakrájené brambory. Dbejte na to, aby byl každý plátek obalený, protože tak bude každé sousto plné chuti. Tento krok má opravdu velký význam, protože jsem zjistila, že pouhým vrstvením brambor a přelitím omáčkou se nedostane na všechny vrstvy.

5. Krok

Poté, co jsou všechny plátky brambor potřené smetanovou směsí, přeneste polovinu z nich do vymazané zapékací misky a vytvořte rovnoměrnou vrstvu. Posypte polovinou sýra Gruyere. Navrch navrstvěte zbytek bramborovo-smetanové směsi a dozdobte ji zbytkem sýra.

6. Krok

Nyní ji můžete vložit do předehřáté trouby. Pečte ji odkrytou asi hodinu, dokud nebude na povrchu krásně zlatavá a brambory nebudou po píchnutí nožem měkké. Pokud vrchní část příliš rychle zhnědne - což je problém, se kterým jsem se několikrát setkala - jednoduše ji zakryjte kouskem alobalu, dokud nebudou brambory upečené.

7. Krok

Po upečení doporučuji počkat alespoň deset minut, než se začne podávat. Možná bude těžké čekat, protože to tak krásně voní, ale pomůže to struktuře a vyplatí se vám trpělivost.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty