Zdroj: Pixabay: Suppenkasper
Sýrový smetanový bramborový gratinovaný recept
V tomto receptu na bramborový gratinovaný sýr je těžké udělat chybu, když se na něj nabalí tenké plátky brambor, hustá smetana a tavený sýr!
Ingredience
- 11⁄2 kg Brambory Russet, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 2 šálky Tučná smetana
- 1 šálek plnotučné mléko
- 2 stroužky česnek, mletý
- 1 lžíce sůl
- 1⁄2 lžíce mletý černý pepř
- 1⁄4 lžíce Strouhaný muškátový oříšek
- 2 šálky nastrouhaný sýr Gruyère
Nejnovější letáky
Postup
Než se pustíte do čehokoli dalšího, předehřejte troubu na 190 °C. To je zásadní krok, protože správná teplota trouby pomáhá rovnoměrnému propečení bramborového gratinování, což je chyba, kterou jsem si odnesla z prvních pokusů.
Po oloupání nakrájejte brambory na tenké plátky kvalitním mandolinovým kráječem. Zjistil jsem, že rovnoměrné tenké plátky se vaří rovnoměrněji a mají krémovější strukturu.
Ve velkém hrnci smíchejte smetanu, mléko, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Promíchejte je a na mírném ohni přiveďte k mírnému varu.
Do smetanové směsi postupně přidávejte nakrájené brambory. Dbejte na to, aby byl každý plátek obalený, protože tak bude každé sousto plné chuti. Tento krok má opravdu velký význam, protože jsem zjistila, že pouhým vrstvením brambor a přelitím omáčkou se nedostane na všechny vrstvy.
Poté, co jsou všechny plátky brambor potřené smetanovou směsí, přeneste polovinu z nich do vymazané zapékací misky a vytvořte rovnoměrnou vrstvu. Posypte polovinou sýra Gruyere. Navrch navrstvěte zbytek bramborovo-smetanové směsi a dozdobte ji zbytkem sýra.
Nyní ji můžete vložit do předehřáté trouby. Pečte ji odkrytou asi hodinu, dokud nebude na povrchu krásně zlatavá a brambory nebudou po píchnutí nožem měkké. Pokud vrchní část příliš rychle zhnědne - což je problém, se kterým jsem se několikrát setkala - jednoduše ji zakryjte kouskem alobalu, dokud nebudou brambory upečené.
Po upečení doporučuji počkat alespoň deset minut, než se začne podávat. Možná bude těžké čekat, protože to tak krásně voní, ale pomůže to struktuře a vyplatí se vám trpělivost.