Zdroj: BDphoto via iStockPhotos
Švédský jablečný koláč jednoduše upečený
Miluji švédský jablečný koláč! Tento recept jsem poznala, když jsem navštívila svou švédskou hostitelskou rodinu. Pokaždé, když ho dělám, mám pocit, že jsem se přenesla do těch krásných časů. Tento jednoduchý, ale lahodný koláč je nesmírně vlhký a má skvěle vyváženou sladkou a trpkou chuť - prostě ideální k odpolední kávě nebo čaji.
Ingredience
- 5 velké Jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
- 200 g cukr
- 1 Čajová lžička skořice
- 200 g máslo
- 2 Vejce
- 200 g Mouka
- 2 Čajová lžička prášek do pečiva
- špetka soli
- moučkový cukr
Nejnovější letáky
Postup
Pro recept na švédský jablečný koláč nejprve připravte jablka. Zjistila jsem, že tento recept se nejlépe osvědčuje s velkými, šťavnatými jablky. Po oloupání a nakrájení na tenké plátky je smíchejte s polovinou cukru a skořicí. Šťáva z jablek se smísí s cukrem a skořicí a vytvoří fantastickou chuť.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse vyšlehejte máslo se zbývajícím cukrem do pěny. Poté po jednom zašlehejte vejce, dokud se cukr nerozpustí.
V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Postupně přidávejte suché přísady do směsi másla, cukru a vajec. Těsto příliš nemíchejte, abyste získali vlhký koláč.
Těsto nalijte do vymazané kulaté formy. Rozložte na něj jablka a lehce je do těsta vtlačte. Švédský jablečný koláč by se měl péct v troubě asi 45-50 minut. Doporučuji vyzkoušet pomocí špejle asi po 30 minutách, protože každá trouba je trochu jiná.
Švédský jablečný koláč nechte vychladnout a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem. Vaše rodina bude tímto lahodným dezertem ke kávě nadšená.