Zdroj: Pixabay
Surf and Turf s česnekovou smetanovou omáčkou
Recept Surf and Turf s česnekovou smetanovou omáčkou je vynikající směs pikantního steaku a šťavnatých mořských plodů, kterou často připravuji pro zvláštní příležitosti. Česneková smetanová omáčka vytváří aromatickou, bohatou a krémovou vrstvu, která dokonale spojuje chutě libového steaku a čerstvých mořských plodů.
Ingredience
- 2 Steaky ze svíčkové
- 8 Velké krevety, bez skořápky a bez kostí
- 2 pl olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 3 stroužky česneku, jemně nasekaného
- 1 šálek Tučné smetany
- 1⁄2 šálek bílého vína
- 2 pl Nasekané čerstvé petrželky
- Olivový olej na mazání
- Citronové klínky k podávání
Nejnovější letáky
Postup
Začněte předehřátím grilovací pánve. Tento krok je zásadní, protože dostatečně rozpálená pánev steak účinně opeče a zachytí požadované chutě.
Steaky ze svíčkové osolte a opepřete. Podle mých zkušeností pomáhá kořenění alespoň 10 minut před přípravou, aby se tyto chutě do steaku důkladně dostaly.
Rozpálenou grilovací pánev lehce potřete olivovým olejem a položte na ni steaky.
Steaky dále grilujte asi 4-5 minut z každé strany, aby byly středně propečené, nebo dokud nebudou propečené na požadovanou úroveň.
Po upečení steaky přendejte na teplý talíř a přikryjte je fólií, aby se udržely v teple a mohly odpočívat. Obecně se doporučuje nechat steaky odpočívat tak dlouho, jak dlouho jste je vařili. Pomůže to k redistribuci šťávy po celém steaku.
Na stejné pánvi přidejte další lžíci oleje a vhoďte krevety. Vařte je, dokud nezískají krásně růžový odstín, což obvykle trvá asi 2-3 minuty z každé strany.
Po uvaření krevet je přendejte na talíř ke steakům.
Nyní je čas připravit česnekovou omáčku. Na stejné pánvi přidejte nadrobno nakrájený česnek a vařte ho, dokud není aromatický, ale nezhnědne.
Přilijte bílé víno a vařte, dokud se jeho množství nezredukuje přibližně na polovinu.
Postupně vmíchejte hustou smetanu a vařte, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci.
Omáčku dochuťte solí, pepřem a nasekanou čerstvou petrželkou. Pokud se vám omáčka zdá příliš hustá, můžete přidat trochu bílého vína nebo vody.
Odpočinutý surf and turf přelijte česnekovou omáčkou, podávejte s citronovými klínky a vychutnejte si tento krásně vyvážený pokrm.