Strouhaný tvarohový koláč
Strouhaný tvarohový koláč je tradiční slovenský recept. Tento krásný a chutný koláč je skvělým doplňkem každé slavnostní tabule.
Ingredience
Náplň
- 750 g tvaroh jemný
- 100 g moučkový cukr
- 1 bal vanilkový cukr
- 4 žloutek
- 1 polévková lžíce citronová kůra
- 5 vaječné bílky
Koš
- 400 g špaldová mouka
- 100 g moučkový cukr
- 3 polévková lžíce Holandské kakao
- 1 kl prášek do pečiva
- 250 g máslo
- 1 žloutek
Nejnovější letáky
Postup
Do velké mísy si smícháme mouku, cukr, přesáté kakao a prášek do pečiva. Přidáme na kostky nakrájené studené máslo a prsty vytvoříme drobenku, do které nakonec zapracujeme žloutek (bílek odložíme do náplně) a vytvoříme celistvé těsto.
Těsto zabalíme do fólie a uložíme do lednice, dokud si nepřipravíme náplň.
Na náplň společně vyšleháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a postupně (po jednom) přidáme i žloutky. Nakonec do náplně lehce zapracujeme sníh z bílků.
Na plech vyložený pečícím papírem nastrouháme polovinu ochlazeného těsta, na těsto navrstvíme tvarohovou náplň a tu posypeme hoblinkami z druhé poloviny těsta. Koláček pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 30 minut.