Špagety po uhlířsku
Spagety "alla carbonara" nebo také spaghetti po uhlířsku jsou klasickým italským receptem. Připravují se s guanciale (italskou slaninou), vejci, sýrem Pecorino Romano (nebo Parmezánem) a pepřem.
Ingredience
- 200 g špagety
- 100 g guanciale nebo pancetta lze nahradit kvalitní slaninou
- 50 g sýra Pecorino Romano nebo Parmezán
- nastrouhaný
- 2 velké vejce
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
Nejnovější letáky
Postup
Vařte spaghetti al dente v osolené vodě dle instrukcí na balení.
Mezitím na pánvi opečte nakrájené guanciale (nebo pancettu/slaninu) do křupava. Vyjměte z pánve a nechte odtékat na papírové utěrce.
V míse smíchejte vejce, sýr, hodně čerstvě mletého černého pepře a trochu vařené těstovinové vody, aby vznikla směs podobná omáčce.
Jakmile jsou těstoviny uvařené, rychle je slijte (ale nechte stranou trochu těstovinové vody) a vraťte je zpět do hrnce. Hned poté přidejte směs vajec a sýru a promíchejte, aby se těstoviny obalily omáčkou. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu těstovinové vody.
Nakonec přidejte opečené guanciale (nebo pancettu/slaninu) a opět promíchejte.
Podávejte ihned, posypte dalším sýrem a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti.
Dobrou chuť!