Zdroj: Freepik
Snadné domácí rebarborový dort vzhůru nohama
Pikantní sladkost rebarbory se dokonale snoubí s vlhkým vanilkovým dortem. Je to působivý a chutný dezert, který vždy sklízí nadšené ohlasy rodiny a přátel.
Ingredience
- 1 šálek bílého cukru
- 1⁄4 šálek Nesolené změklé máslo
- 2 Vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 11⁄2 šálky univerzální mouky
- 11⁄2 lžíce prášku do pečiva
- 1⁄2 čajová lžička Soli
- 1⁄2 šálek mléka
- 2 šálky Nakrájené čerstvé rebarbory
- 1⁄2 šálek Baleného hnědého cukru
- 1⁄4 šálek rozpuštěného másla
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 175 °C (350 °C). Tip z mé zkušenosti: Vždy troubu předehřejte. Vložením koláče do předehřáté trouby zajistíte jeho rovnoměrné vykynutí.
Ve velké míse smíchejte bílý cukr a 1/4 hrnku změklého másla do světlé a nadýchané pěny. Mělo by to trvat asi 5 minut; díky tomu, že tomu věnujete čas, bude váš dort křehký a dobře vykynutý.
Po jednom zašlehejte vejce a poté vmíchejte vanilku.
V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl; postupně přidávejte do máslové směsi střídavě s mlékem. Míchejte tak dlouho, dokud nebude těsto hladké.
V jiné míse smíchejte rebarboru, hnědý cukr a rozpuštěné máslo. Tuto směs nalijte na dno vymazané 9palcové kulaté dortové formy a rovnoměrně ji rozprostřete, aby pokryla dno formy.
Připravené těsto nalijte na rebarborovou směs na pánvi a rovnoměrně ho rozprostřete.
Pečte asi 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá. Nezapomeňte, že každá trouba je jiná, takže začněte kontrolovat zhruba po 35 minutách.
Koláč nechte 10 minut vychladnout, pak jej překlopte na servírovací talíř a opatrně vyjměte z formy. Zbylou rebarboru z pánve seškrábněte na dort. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.