Zdroj: Pixabay: mhburton
Snadná omeleta s chřestem a sýrem
Tento recept na omeletu s chřestem a sýrem je jedním z mých nejoblíbenějších, ideální pro nedělní pozdní snídaně nebo lehkou večeři.
Ingredience
- 6 Velká vejce
- sůl
- pepř podle chuti
- 2 pl olivového oleje
- 1 Malá cibule, jemně nakrájená
- 1 Svazek Chřestu, oříznutého a nakrájeného na centimetrové kousky.
- 1 šálek Strouhaného sýra (skvěle se hodí čedar nebo mozzarella).
- Čerstvé bylinky (např. petržel nebo kopr) na ozdobu, nepovinné
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve rozbijte vejce do mísy, osolte je a opepřete a šlehejte, dokud se dobře nepromísí. Tento krok je důležitý, protože díky dobře rozšlehané vaječné směsi je omeleta nadýchanější.
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni jednu lžíci olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte 2-3 minuty, dokud nezačne měknout. Poté přidejte kousky chřestu. Vařte dalších 5-7 minut, dokud chřest nezměkne, ale stále si zachová mírnou křupavost. Tím získá vaše omeleta nejen krásnou zelenou barvu, ale také lahodnou křupavost a svěžest.
Zeleninu vyjměte z pánve a dejte ji stranou. Pánev otřete papírovou utěrkou, aby se omeleta nepřichytila.
Poté na stejnou pánev přidejte zbývající olivový olej a nechte ho rozehřát. Do pánve nalijte rozšlehaná vejce a naklánějte ji, aby se směs rovnoměrně rozprostřela. Snižte teplotu na minimum a nechte vaječnou směs minutu nebo dvě nerušeně vařit, dokud nezačne na okrajích tuhnout.
Na polovinu vaječné směsi v pánvi rozprostřete uvařený chřest a cibuli. Zeleninu posypte rozdrobeným sýrem. Trik dobré omelety spočívá ve správném množství náplně. Když jí bude příliš mnoho, bude náročné ji obrátit, když jí bude příliš málo, bude postrádat chuť.
Jakmile je spodní část vaječné směsi ztuhlá a vrchní část stále mírně tekutá, přeložte omeletu stěrkou na polovinu přes náplň. Dejte jí ještě asi minutu, aby se sýr rozpustil, a pak ji můžete podávat.
Své mistrovské dílo ozdobte čerstvými bylinkami, které mu dodají šmrnc a barvu, přímo na talířích. Můžete ho podávat s toasty nebo míchaným salátem, abyste jídlu dodali větší strukturu a rovnováhu.