Slavnostní punčové řezy
Punčové řezy jsou klasickým dezertem, kterému milovníci sladkého neodolají. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho i začátečník v kuchyni.
Ingredience
Bílé těsto
- 8 ks vejce
- 8 pl polohrubá mouka
- 8 pl krystalový cukr
- 1⁄2 ks prášek do pečiva
- špetka soli
Růžové těsto
- 4 ks vejce
- 4 pl polohrubá mouka
- 4 pl krystalový cukr
- 1⁄2 bal prášek do pečiva
- 1 Štipka sůl
- 1 čajová lžička červené barvivo
Rozvar
- 350 ml voda
- 200 g krystalový cukr
- 1 čajová lžička červené barvivo
- 3 pl um
Poleva
- 220 g moučkový cukr
- 1 pl horká voda
- 2 pl citronová šťáva
- červené gelové potravinářské barvivo
Další
- Rybízový džem
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve upečte bílé piškotové těsto. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli.
Žloutky vyšlehejte s cukrem.
Pak ke žloutkům přidejte mouku a prášek do pečiva.
Nakonec pomalu přidejte šlehačku.
Těsto rozdělte na dvě části a obě nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Postup pro růžové těsto je stejný, ale přidáme do něj potravinářské barvivo.
Mezitím v hrnci ohřejte vodu a smíchejte ji s cukrem, barvivem a rumem. Přiveďte ji k varu.
První bílé těsto potřete marmeládou, položte na něj růžové těsto a přelijte ho omáčkou. Poté položíme opět bílé těsto, které jsme zespodu potřeli džemem.
Vykrajovátka potřete punčovou polevou. V misce smíchejte prosátý moučkový cukr, vroucí vodu, citronovou šťávu a barvivo.
Připravené punčové řezy nechte v chladničce ztuhnout.