Zdroj: Freepik
Sladká a pikantní chilli omáčka na marinování
Tato sladká chilli marináda dodává dokonalou rovnováhu mezi sladkou a pikantní chutí a pikantním nádechem, který roztančí vaše chuťové pohárky.
Ingredience
- 1 šálek Sladká chilli omáčka
- 1⁄4 šálek rýžový ocet
- 1⁄4 šálek Lehká sójová omáčka
- 1⁄4 šálek Med
- 2 stroužky česnek, mletý
- 1 polévková lžíce Mletý čerstvý zázvor
- Kůra z jedné limetky
- Šťáva z jedné limetky
- 1 čajová lžička sezamový olej
Nejnovější letáky
Postup
Začněte přípravou všech ingrediencí, což nejen urychlí proces, ale také zajistí, že na nic nezapomenete. Nezapomeňte, že sladká chilli omáčka slouží jako základ marinády a vytváří hlavní chuťový profil, proto si vyberte takovou, kterou máte opravdu rádi.
Ve středně velkém hrnci smíchejte sladkou chilli omáčku, rýžový ocet, sójovou omáčku a med. Na mírném ohni tyto složky průběžně míchejte, dokud se nespojí, obvykle asi 3-4 minuty.
Zatímco se směs zahřívá, nasekejte česnek a zázvor najemno. Tím zajistíte, že se dobře začlení do marinády a účinněji uvolní své chutě.
Do hrnce přidejte prolisovaný česnek a zázvor a promíchejte. Nebojte se přidat pár stroužků česneku navíc, pokud jste jeho fanoušky, jen to zvýrazní chuť!
Poté do pánve přidejte limetkovou kůru, limetkovou šťávu a sezamový olej. Kůra z limetky skutečně zvýrazní citrusovou chuť mnohem intenzivněji než samotná šťáva a sezamový olej dodá marinádě hloubku a bohatost.
Marinádu ještě 3-4 minuty dobře míchejte. Sladká chilli marináda by se měla mírně zredukovat a zhoustnout. Snižte teplotu a za občasného míchání ji nechte ještě několik minut povařit.
Po vychladnutí je marináda připravena k použití. Ve vzduchotěsné nádobě v chladničce ji můžete uchovávat až 10 dní. Nemějte obavy, pokud marináda v lednici ještě trochu zhoustne, po zahřátí opět povolí.